En ple clima de tensió entre partits i entitats independentistes, el president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest divendres amb la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu. La reunió s'ha celebrat a la Catalunya Nord, on el cap de setmana hi ha convocat un ple presencial de l'Assemblea de Representants del Consell per la República i del govern del Consell. L'objectiu de la trobada era, segons ha explicat el mateix Puigdemont en el seu compte de Twitter, "posar en comú punts estratègics" i encarar el gran acte convocat a Barcelona per commemorar els cinc anys de l'1-O.

L'entrevista s'ha celebrat després que la manifestació de la Diada i la reunió que va convocar dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb les entitats van fer evidents les profundes diferències estratègiques que hi ha entre l'ANC i ERC. El president, Pere Aragonès, no va participar a la Diada i tampoc ho va fer ERC arran de les crítiques de l'Assemblea contra els partits i el Govern en el manifest de convocatòria de la concentració de diumenge. Allà Dolors Feliu va reclamar a l'executiu "independència o eleccions". Dimarts, Aragonès va convocar les entitats en una trobada que, de nou, va constatar les diferències. Feliu va anar més enllà i va plantejar fer efectiva la DUI el 2023.

Aquest dimecres va ser Junts qui va celebrar una trobada amb la cúpula de l'ANC. En aquella cita, tot i que el partit de Laura Borràs i Jordi Turull s'ha mostra receptius a les propostes de l'ANC, van argumentar que no poden acceptar el calendari que proposa Feliu perquè s'han compromès amb els republicans a donar una oportunitat a la taula de diàleg.

Manifestació 1-O

En aquest context, la manifestació que el Consell per la República ha convocat per l'1-O serà un nou termòmetre per mesurar la capacitat de l'independentisme per refer-se després de l'esquerda que va evidenciar la Diada. El Consell per la República va anunciar el passat mes de juliol que l'objectiu d'aquesta convocatòria és "reivindicar la victòria del referèndum d'autodeterminació" i que el resultat d'aquella jornada és "vigent".

De fet, l'Assemblea en la piulada que ha publicat per explicar la trobada, i on s'explica que Puigdemont i Feliu han valorat els diferents escenaris oberts, no ha amagat "la importància d'un nou èxit l'1 d'octubre".

Tot plegat es produeix, a més, quan les diferències entre ERC i Junts estan posant en qüestió la continuïtat del Govern de coalició a la Generalitat. Els màxims responsables dels dos partits, encapçalats per Aragonès i Borràs, van celebrar aquest dimecres una llarga trobada al Palau de Pedralbes on no van amagar la tensió. Tot i que fins ara el Govern havia apostat per aïllar-se de les diferències que atribuïa a dinàmiques entre els partits, Aragonès va entrar ahir en aquesta disputa per responsabilitzar de la situació les diferències internes a Junts. El president al·ludeix al fet que dirigents del partit s'han mostrat públicament a favor de continuar al Govern mentre d'altres s'hi han pronunciat en contra.