Aquest dijous a la tarda, Junts i l'Assemblea Nacional Catalana s'han reunit per debatre sobre la gran manifestació unitària de la Diada i també sobre la proposta que va fer l'ANC aquest dimarts al president de la Generalitat, Pere Aragonès, de fer efectiva la declaració d'independència durant la segona meitat de l'any vinent. Però la trobada tan sols ha servit per constatar les diferències que existeixen entre els dos bàndols pel que fa als terminis per assolir la independència. I és que, mentre que l'entitat independentista aposta per accelerar el procés, el partit recorda el pacte de Govern que té amb Esquerra Republicana i que obliga a donar una oportunitat al diàleg amb l'Estat.

La delegació de Junts ha estat formada per la plana major del partit, amb la presidenta Laura Borràs, el secretari general Jordi Turull i el president del grup parlamentari Albert Batet. En un comunicat, celebren "l'èxit" de la Diada i reiteren la necessitat de potenciar la mobilització, un punt en el qual coincideixen amb l'ANC. A més, aposten per formalitzar una direcció estratègica que agrupi partits i entitats amb la intenció de dibuixar "un horitzó compartit", una qüestió que també ha reclamat Esquerra Republicana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència aquesta mateixa setmana.

Pel que fa als terminis, Junts ha volgut deixar clar que creuen que l'acord de legislatura establert amb els seus socis de Govern és "compatible" amb marcar un horitzó pel que fa als terminis per assolir la independència, i recorden que durant el seu debat d'investidura, Pere Aragonès ja va manifestar la seva voluntat de culminar la independència durant aquesta legislatura. Ara bé, l'ANC no ho ha acabat de veure així. En una roda de premsa posterior a la trobada, han lamentat que la formació "vinculi la seva acció al pla de Govern amb ERC", a més de "la taula d'entitats i accions conjuntes". "És bastant la posició que tenien abans de l'11 de setembre, en què es mostren, però tot són declaracions. Ara volen tirar endavant el pla de legislatura".

Així s'ha pronunciat la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, que de fet ha volgut criticar el posicionament de Junts respecte a la independència, afirmant que no fan propostes concretes amb aquest objectiu. "Sí que volen la independència, però no posen cap proposta sobre la taula", ha carregat, lamentant que també troben a faltar un "impuls" per part de Junts en aquesta direcció. Amb això consideren que caldrà esperar fins després del debat de política general i el cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre per veure si es mouen.

 

La independència el 2023

D'altra banda, Dolors Feliu també ha explicat quin és el posicionament del partit liderat per Borràs i Turull respecte a la seva proposta de declarar la independència durant el segon semestre de l'any vinent, coincidint amb la presidència espanyola de la Unió Europea. Segons la presidenta de l'ANC, Junts no ha tancat del tot la porta, com va fer dimarts el president Pere Aragonès, i s'obren a estudiar-la, però sí que s'han desmarcat cautelosament. "No aposten de manera decidida per aquesta proposta, tot i que no es neguen a tenir-la sobre la taula. No la descarten totalment, però tampoc s'hi sumen", ha dit Feliu. Amb tot, la reacció dels partits a la Diada constata per a l'entitat que "costa que facin propostes efectives". "Reafirmem que s'ha de ser conscient de la força de l'11 de setembre i fer el pas cap a la independència".