Les jornades de tensió entre ERC i l'ANC no han servit perquè l'Assemblea afluixés en les seves exigències durant la manifestació de la Diada. "O feu la independència o convoqueu eleccions", ha reclamat la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, des d'un escenari negre amb el lema Tornem-hi per véncer, i mentre els presents esclataven en crits de "Govern dimissió!". De poc ha servit el compromís que la vigília havia fet públic el president, Pere Aragonès, sobre la celebració d'un nou referèndum, la manifestació d'aquest vespre ha condensat de nou el malestar cap a tots els partits independentistes -encara que Junts i la CUP, presents entre els concentrats, xiulessin mirant cap a una altra banda- i contra el Govern.

El to no ha fet més que endurir-se en constatar que, malgrat el malestar i la desmobilització a les files independentistes, i malgrat la indissimulada hostilitat amb què els republicans han acollit les crítiques de l'ANC, o potser precisament per això, l'Assemblea ha aconseguit concentrar 700.000 persones, segons els organitzadors, i 150.000, segons la Guàdia Urbana, amb la qual cosa, tot i no comptar amb el suport del principal partit independentista, han superat la participació a la concentració de l'any passat, que es va definir com la més important a Europa després de la crisi sanitària de la Covid.

Aquest ha estat, però, només el punt i final d'una Diada en què la tensió entre les forces independentistes s'ha mantingut constant en els actes més emblemàtics, i s'ha materialitzat en xiulades contra ERC la vigilia de la Diada al Fossar de les Moreres i esbroncades als partits al matí al monument de Rafael Casanova.

 

Estratègies compartides

L'excepció ha estat la convocatòria organitzada per Òmnium al Passeig Lluís Companys al qual hi han acudit el president, Pere Aragonès, i tots els partits. "En quin moment vam oblidar per què estàvem lluitant?", s'ha preguntat el president d'Òmnium, Xavier Antich, durant la seva intervenció a aquell acte on ha apostat per un nou marc estratègic que permeti superar les fórmules que no han funcionat. "Mentre no siguem capaços de teixir estratègies compartides, no podrem sortir de l'actual fase de paràlisi. Abans de consolidar aquesta tendència autodestructiva, hem de revertir-la", ha advertit.

El responsable d'Òmnium no ha defugit la polèmica provocada pel manifest de l'ANC. De fet, no només ha marcat distàncies amb la carregada contra els partits que abandera l'Assemblea sinó que ha advertit contra la "temptació populista de l'antipolítica".

Llista cívica

No obstant, al vespre Feliu hi ha tornat en la seva intervenció al finalitzar la manifestació de la Diada. No només això, la presidenta de l'ANC ha demanat als governants "sinceritat, valentia i decisió per la independència". "I si no ho fan ells, estem determinats a fer-ho nosaltres, utilitzant les eleccions, amb nous actors si cal", ha advertit abans d'insistir que "hi ha prou gruix per fer una llista cívica". Entre el públic, al llarg de tot el recorregut de la manifestació, es multiplicaven els clams crítics amb els partits i el Govern. "Sense polítics ja seríem independents", resava un cartell que sostenia un manifestant davant de l'escenari, mentre una altre clamava "ERC, Junts, CUP. No us tornarem a votar. Traïdors".

diada nacional catalunya himne cantan xavier antich dolors feliu / Foto: Montse Giralt
Els presentants de l'AMI, Òmnium i l'ANC en acabar l'acte de la Diada / Foto: Montse Giralt

Enmig la tensió gairebé no s'ha pogut escoltar la crida del president de l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI), el republicà Jordi Gaseni, a aparcar els laments i deixar de buscar culpables per passar a mirar cap endavant. En acabar l'acte i després de l'exhibició de força de l'Assemblea en el seu pols amb ERC, el trencament entre l'ANC i els partits havia quedat segellat. També entre les entitats que amb un discurs tan discrepant no han pogut dissimular una certa recança en la fotografia final conjunta. 

Mentre la gent abandonava el passeig del Marquès d'Argentera on s'ha celebrat l'acte polític encara hi ha hagut temps per una darrer gest, un grup de persones vestides de negre, el color de la manifestació d'avui, han desplegat una gran pancarta entre aplaudiments dels qui encara eren presents. "Botiflers la història us jutjarà", proclamaven.

diada nacional catalunya botiflers escenari estació França / Foto: Montse Giralt
Pancarta contra els partits en acabar la manifestació de la Diada / Foto: Montse Giralt