El president a l'exili, Carles Puigdemont, va defensar aquest dimarts que l'exprimer ministre francès Manuel Valls es presenti com candidat a l'alcaldia de Barcelona, si bé va considerar que el polític francès "no té ni idea" de la ciutat.

"Defenso el seu dret a presentar-se, encara que no tingui ni idea ni projecte per a Barcelona", va afirmar Puigdemont en una conferència davant d'uns 250 estudiants a la Universitat de Lovaina (nord de Bèlgica). "Crec que els barcelonins han d'elegir un projecte de ciutat, no un projecte identitari (...) un projecte basat només en l'antiindependentisme", va afegir.

Més enllà, Puigdemont va pronosticar que si Valls guanya l'alcaldia, "Barcelona caurà en una crisi. I això no seria una bona notícia ni per a Catalunya ni per a Espanya".

Carles Puigdemont EFE

Així mateix, també va cridar l'atenció sobre que sent exprimer ministre de França, una República, Valls s'hagi pronunciat a favor de la monarquia espanyola i hagi censurat la declaració recent sobre això de l'Ajuntament de la capital catalana.

Davant un auditori bàsicament compost d'universitaris belgues i alguns Erasmus espanyols, Puigdemont va reivindicar la "validesa" del referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i va destacar que més percentatge del conjunt de la població catalana va votar per la independència que espanyola per l'OTAN o britànica pel "brexit".

"Es pot discutir si és prou percentatge o no per declarar la independència però si es compara amb altres resultats d'altres referèndum, veiem que al brexit li va donar suport el 37 % de la població britànica i l'entrada a l'OTAN un 31 %", va afirmar Puigdemont. .

Igualment, va defensar que la declaració d'independència va ser "vàlida" i "ratificada" per les eleccions del 22 de desembre de 2017, pel que "no fa falta tornar a declarar" la independència.

D'altra banda, va criticar l'arribada de 10.000 policies a Catalunya durant l'1 d'octubre de 2017 i va afirmar que va ser "l'operació de repressió policial més gran de l'Europa contemporània". La conferència va tenir lloc quan es compleix un any de l'arribada de Puigdemont i alguns dels consellers de la Generalitat a Bèlgica.