El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat l'Estat espanyol per la publicació al diari La Razón de la fotografia del DNI de magistrats i jutges catalans que s'havien pronunciat a favor del dret a decidir i el president Carles Puigdemont no ha trigat gens a fer-se ressò d'aquesta notícia. Des de l'exili, el president del Consell per la República ha celebrat que ara "sabem qui va cometre el delicte de facilitar a la premsa imatges que eren sota custòdia de l’Estat i a les quals no podia tenir accés. Sabem que va ser un senyalament de persones innocents, per raons estrictament ideològiques", quelcom que per Puigdemont només demostra que "l’estat espanyol està podrit", segons ha publicat en una piulada a Twitter. Aquest missatge recollia al seu torn un tuit publicat pel perfil oficial del TDAH.

Tuit Carles Pugidemont
Tuit de Carles Pugidemont

Però, que diu exactament la sentència que ha publicat el Tribunal i que ha volgut comentar Puigdemont? Concretament, sosté que amb la publicació a La Razón es va vulnerar el dret a la intimitat dels jutges i magistrats que apareixien en l'article, del març del 2014, sota el títol La conspiración dels 33 jueces sobiranistas. Segons la sentència del tribunal amb seu a Estrasburg, el fet que existissin aquests informes policials "recollits sense ser d'acord amb cap llei" i suposa una violació de dret a la intimitat dels afectats.

Reaccions d'ERC a la sentència

El president Puigdemont no ha estat l'únic polític independentista que ha reaccionat a la notícia. També des de l'exili, en aquest cas des de Suïssa, Marta Rovira ha apuntat que "Estrasburg condemna Espanya per assenyalar persones per la seva ideologia, en aquest cas, a través de la premsa. A Europa, les clavegueres de l'Estat tenen els dies comptats.", celebrant aquesta sentència i destacant que fora de les fronteres espanyoles, la justícia sí que compleix amb el seu paper. També des d'ERC, la portaveu del partit, Marta Vilalta ha publicat un missatge molt similar al de la seva companya de partit: "El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna l’Estat Espanyol per assenyalar jutges i vulnerar la seva intimitat i els seus drets. Europa va posant fre a la maquinària de repressió de l’Estat i a la persecució de la dissidència. Nosaltres seguirem denunciant-la arreu. 

Oriol Junqueras, el líder del partit, també ha publicat un missatge a les xarxes: "Europa no tolera el joc brut de l'Estat, ni les seves reiterades vulneracions de drets humans. Per això estem convençuts que és de les seves institucions que n'obtindrem justícia". 

"Justícia europea lenta, però justa"

Des de Junts, el diputat Joan Canadell ha fet gala de la seva habitual contundència a les xarxes socials i el seu missatge ha estat més directe, però amb el mateix fons. Citant també el TEDH, l'expresident de la Cambra de Comerç ha piulat: "Patapam!!! La justícia europea també és lenta, però justa…". Mentrestant, Josep Rull ha apuntat que "nord enllà on passa quelcom tan excepcional com que la Justícia sigui justa i previsible. Prèviament, el TC espanyol n’havia rebutjat els recursos d’empara…", ha deixat caure. 

Per la seva part, en un missatge que ja acumula desenes de reaccions, Josep Lluis Alay ha reflexionat: "Policies, jutges i fiscals espanyols que han actuat i continuen actuant amb total impunitat contra Catalunya, acabaran assenyalats i condemnats pels tribunals europeus. Restaran amb noms i cognoms en la més absoluta ignomínia per sempre", molt contundent. 

L'opinió d'Òmnium

El president d'Òmnium, Xavier Antich, també s'ha pronunciat sobre la sentència, en la mateixa línia que els partits: "Vulnerar drets fonamentals i acumular condemnes del TEDH: la normalitat inadmissible de l'Estat espanyol. El front internacional: la certificació global d’una democràcia anòmala", ha escrit, un missatge acompanyat del coixinet #VolemGuanyar.