El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha carregat contra les institucions espanyoles per seguir negant-se a obrir una investigació per trobar els responsables del CatalanGate: "No entenem com encara no s'han donat explicacions concretes. El silenci governamental és incomprensible, no s'ha dut a terme cap investigació". Xavier Antich ha fet aquestes declaracions a Catalunya Ràdio l'endemà que el Jutjat d'Instrucció 21 de Barcelona admetés a tràmit la querella d'Òmnium Cultural pel CatalanGate, es tracta de la primera que s'admet pel cas de presumpte espionatge massiu a l'independentisme català a través del programa que l'empresa israeliana que el dissenya només ven a estats.

Segons el dirigent independentista aquesta primera querella és un "pas endavant" ja que, per primera vegada, un jutjat admet a tràmit una querella per "conculcació de dos drets fonamentals: el dret a la intimitat i el secret de comunicacions". De la mateixa manera, ha indicat que el que ha fet el jutge és donar instruccions per determinar si als terminals de certes persones s'hi ha instal·lat algun programa per a l'extracció de dades i, en cas afirmatiu, buscar qui són els autors d'aquesta violació. 

Perquè no s'investigarà NSO Group?

Xavier Antich ha explicat que el jutjat d'instrucció 21 de Barcelona no parla d'investigar l'empresa creadora de Pegasus, NSO Group, perquè es tracta d'una empresa estrangera i per tant assegura que no té jurisdicció per investigar-la. "En tot cas hauria de ser Israel qui investigués NSO Group", ha aclarit Antich al mateix temps que ha afegit que la seva formació recorrerà aquesta negativa del jutge a investigar NSO Group. Els arguments del jutjat també passen pel fet que "crear un programa informàtic és independent de l'ús que li pugui donar la persona que l'ha comprat".

També hi ha un altre aspecte que ha pogut causar confusió i Antich ha explicat que és el fet sobre si el jutjat investigarà o no les agències governamentals. Antich ha apuntat que "malgrat que el jutjat indica que per part d'Òmnium es parla sense cap base de la intervenció d'agències que depenen de l'estat espanyol", "s'ha de procedir a determinar i identificar els autors de l'espionatge". Amb això, el dirigent d'Òmnium deixa clar que el jutge no es nega a investigar agències governamentals, si no que diu "que nosaltres parlem d'aquest terme sense base però que tot i així s'ha de procedir a identificar els autors".

La investigació de l’espionatge a l’independentisme català amb Pegasus va més lenta que la causa de Madrid, amb el president del govern espanyol d’afectat, perquè el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona, que des del 2020 investigava l’espionatge patit per l’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent, i  del també republicà Ernest Maragall, va descartar sumar-hi les querelles d’Òmnium, la CUP i ERC. Així, totes s’investigaran per separat, en jutjats diferents.  

Sobre la causa oberta en relació al govern espanyol, el magistrat de l'Audiència Nacional que investiga l'espionatge el cas, José Luis Calama, ha acceptat que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, testifiqui per escrit en aquesta causa. Bolaños estava citat per declarar presencialment com a testimoni el dimarts 5 de juliol a les 9 hores, però finalment no hi haurà d'acudir. Tanmateix, Calama suggereix que Bolaños testifiqui per videoconferència "per assegurar el bon fi" de la investigació així com la seva "tramitació en termes d'agilitat i utilitat, amb una interacció visual, auditiva i verbal amb el testimoni i en unitat d'acte".