El president Carles Puigdemont es va assabentar de la decisió de l'Audiència territorial de Schleswig-Holstein de la seva llibertat provisional a través de la ràdio. Després d'això, va preguntar el personal del centre penitenciari de Neumünster i tot seguit va rebre una trucada del seu advocat. Aquesta va ser la successió de fets a través dels quals el president va confirmar la notícia del seu alliberament de la presó on va passar dotze nits empresonat.

Puigdemont no va celebrar la decisió de l'alt tribunal amb excessiu entusiasme, si no més aviat amb calma, segons han explicat fonts de la presó alemanya a Catalunya Ràdio. En el moment de conèixer la notícia, el president tampoc no va preguntar quan seria alliberat i va fer broma sobre Neumünster, centre penitenciari del que va dir "haver-se adaptat bé".

La informació ha sortit a la llum just el dia després que el president sortís de la presó alemanya després de sufrugar els 75.000 euros de fiança que permetien la seva sortida del centre penitenciari. A la seva sortida, el president va exigir "l'alliberament immediat" de tots els presos polítics que es mantenen empresonats en presons espanyoles per la causa de rebel·lió.

Catalunya Ràdio

"Curiositat" dels presos

L'estada de Puigdemont a la presó s'ha marcat per la normalitat. El president ha compartit mòdul juntament amb altres presos que es trobaven en la mateixa situació de presó provisional. Els funcionaris de presó han assegurat a la ràdio pública catalana que Puigdemont va despertar la "curiositat" dels seus companys. "Li oferien constantment cafè i li preguntaven si necessitava alguna cosa".

Pel que es refereix als funcionaris, aquests han declarat que Puigdemont ha estat un pres "tranquil, cautelós i discret, que ha mostrat cooperació de tot moment".

Com era la cel·la de Puigdemont?

Puigdemont ha estat reclòs en una cel·la de 9 metres quadrats de tipus individual, amb un llit, armari, escriptori i televisió. També comptava amb un lavabo propi dins del mateix espai.

El president ha passat moltes hores dins de la cel·la, ja que la seva rutina a la presó ha estat planificada: s'aixecava a les 6:30 hores, després de la qual cosa esmorzava. Al matí, la cel·la es mantenia oberta durant una hora i mitja. A les 12 hores es dinava i a les 17 hores se sopava, després de la qual cosa tenia una altra hora i mitja d'obertura de la cel·la.