La consellera de Justícia, Ester Capella, ha criticat durament el trasllat dels presos polítics de Madrid a Catalunya. "El més normal hauria estat un trasllat directe", ha opinat la consellera sobre el trasllat dels presos que, en el cas de Junqueras, Romeva, Sànchez, Forn, Cuixart, Rull i Turull, s'ha fet en tres dies i ha comportat dues parades per fer nit en altres centres penitenciaris. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Capella ha insistit a deixar clar que els presos "no tornen a casa, tornen a una presó catalana". Després de 4 mesos de judici, el Tribunal Suprem va autoritzar el seu trasllat a centres penitenciaris catalans: els homes ingressaran aquest dimecres a Lledoners; Carme Forcadell a Mas d'Enric, i Dolor Bassa a Puig de les Basses. 

Segons la consellera, les mesures d'aquests centres penitenciaris no es veuran alterades per l'arribada dels presos polítics: "A les presons tot seguirà igual", ha apuntat al mateix temps que ha lloat el funcionament i la qualitat dels centres penitenciaris catalans. Ester Capella ha explicat que a les presons catalanes hi ha un bon índex de reinserció: un 80%.

"La fiscalia vol castigar"

D'altra banda, la consellera ha carregat contra la fiscalia de l'Estat, a qui ha acusat de "tenir la voluntat d'impartir un càstig exemplaritzant". Capella no entén com, després de 4 mesos de judici, "es mantenen en una posició que no té res a veure amb el que ha vist la ciutadania que ha seguit el procés".

En la mateixa línia, Ester Capella ha considerat que l'objectiu de la fiscalia és emetre el missatge que "amb la unitat de l'Estat no s'hi juga", i ha conclòs recordant que "la sentència encara no està dictada".