Cinc mesos després que comencés el periple de les preses i els presos polítics per fer el judici al Tribunal Suprem, avui es tanca aquest capítol del procés. 

Aquest migdia Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül RomevaJordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart arribaran a la presó de Brians 2. És el centre d'enllaç i on es farà el relleu de la custòdia policial entre la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. La policia catalana iniciarà el trasllat immediatament fins a Lledoners de Junqueras, Romeva, Forn, Turull, Rull, Sànchez i Cuixart.

A Brians 2 es farà també el relleu de Bassa i Forcadell, que han sortit aquest matí a primera hora de la presó d'Alcalá Meco. Per a elles el trasllat és directe i es calcula que en unes cinc hores arribin a Catalunya. Des de Brians se les traslladarà als centres de Puig de les Basses i Mas d'Enric. 

Es preveu que el comboi amb els presos arribi a Brians 2 entre la una i les dues del migdia i que abans de quarts de tres de la tarda ja sigui a Lledoners, després de 3 dies de viatge i parades en tres centres penitenciaris. Forcadell i Bassa van directe a Brians 2, també, i d'allà a Figueres i Tarragona, on ingressaran a la tarda. Les preses i els presos polítics esperaran a Catalunya la sentència del judici que s'espera per a la tardor, després que el Tribunal Suprem hagi desestimat deixar-los en llibertat, mentre no arriba la resolució judicial.

Junqueras, Romeva, Turull, Rull, Sànchez i Cuixart tornen a Catalunya després de cinc mesos. Van marxar a Madrid amb motiu del judici l'1 de febrer, just 11 dies abans de la primera sessió. El judici es va acabar el 12 de juny. Forn va ser a Catalunya fa 15 dies. Manuel Marchena el va autoritzar a assistir al ple d'investidura i just l'endemà que s'acabés el judici va arribar a Lledoners per tramitar l'acta de regidor de l'Ajuntament de Barcelona. El Tribunal Suprem, però, no va acceptar que ja es quedés a Catalunya i just després del ple de constitució de l'Ajuntament va iniciar el viatge de nou cap a Soto del Real.

El periple fins a Catalunya

Els presos van sortir dilluns des de Madrid V (Soto del Real), han passat per Madrid III (Valdemoro) i per la presó de Zuera (Saragossa), on han fet nit. Carme Forcadell i Dolors Bassa, en canvi, van directament procedents de la presó de Madrid I (Alcalá de Henares). 

Un cop a Brians 2 es produirà el canvi de custòdia. L’Àrea Penitenciària dels Mossos d’Esquadra es farà càrrec del desplaçament fins als respectius centres de destinació: Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), en el cas de Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; Puig de les Basses (Figueres), en el cas de Dolors Bassa, i Mas d'Enric (El Catllar), en el cas de Carme Forcadell. 

A la cel·la d'abans del judici

Segons ha informat la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, "un cop als centres de destí, els presos i preses aniran als respectius mòduls d'ingressos, on seran identificats mitjançant l'empremta dactilar. Seran sotmesos a una revisió mèdica, podran trucar a les seves famílies i aniran destinats en cel·les individuals als mateixos mòduls on van romandre ingressats des del 4 de juliol del 2018 fins a l'1 de febrer, quan van ser traslladats a Madrid per assistir a les sessions del judici davant el Tribunal Suprem".

Els presos de Lledoners aniran al mòdul 2, mentre que Carme Forcadell i Dolors Bassa aniran als mòduls de dones de Mas d’Enric i Puig de Les Basses respectivament. No passaran la nit als mòduls d'ingressos perquè tornen als respectius centres d'origen. 

Concentració a Lledoners

L'ANC i Òmnium han preparat un acte reivindicatiu per avui mateix al vespre. Com ja es va fer en ocasions anteriors, durant l'estada dels presos a Lledoners es farà un acte a l'esplanada del darrere de la presó. Joan Bonanit els donarà la bona nit com feia abans del seu trasllat a Madrid.