La consellera de Justícia, Ester Capella, s'ha mostrat preocupada per la vulneració de drets que estan patint els presos de cara al judici i ha demanat "més política i menys codi penal" per resoldre el conflicte català. Així s'ha expressat en una interpel·lació parlamentària que ha tingut lloc aquest dijous i on ha defensat que no pot entendre "una altra sentència que no sigui l'absolutòria". "Veurem si guanya l'estat de dret o la raó d'Estat", ha dit, només cinc dies abans que comenci el judici. 

Capella ha rebutjat que els presos hagin comès delictes de rebel·lió i de sedició, assegurant que l'"única violència que ha patit Catalunya és al de l'1-O" per part dels "cossos i forces de seguretat de l'Estat", així com també ha defensat que "no hi ha hagut un alçament tumultuari". Per això, n'ha demanat l'absolució i ha denunciat la presó preventiva que se'ls està aplicant. 

En aquest sentit, la consellera ha denunciat que aquest empresonament "suposa un avançament de la pena" i ha demanat "que mirin què passa a les democràcies avançades" en aquests casos. "A Espanya la presó preventiva continua essent una anticipació de la condemna", ha conclòs, denunciat també que se'ls estigui "vulnerant el dret a la defensa". 

Finalment, en resposta a la interpel·lació que li ha fet el seu grup (ERC), Capella ha assegurat que és "molt difícil creure en la separació de poders" i ha parlat de "confusió de poders" en el cas de la justícia espanyola, posant com a exemple el qüestionament de la fiscalia als jutges catalans. Per acabar, la consellera ha fet una apel·lació al diàleg i ha demanat una solució "democràtica" i "política" a les "legítimes demandes de Catalunya".