La fiscalia de l'Audiència Nacional rectifica. Aquesta tarda ha aclarit que "en cap cas no dubta de la professionalitat dels magistrats que exerceixen les seves funcions a Catalunya i en la resta del territori nacional" i ha manifestat la seva "confiança en la independència de jutges i tribunals a Catalunya, així com la imparcialitat de cada jutge en cada cas que se sotmet a la seva jurisdicció".

El tinent fiscal i portaveu a l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha emès una nota aclaridora on rectifica el posicionament d'un dels fiscals del cas Trapero, Pedro Rubira, que ha qüestionat aquest dimarts la "imparcialitat" i la "serenitat" dels tribunals catalans per jutjar l'1-O i el 20-S.

En l'escrit, assegura que "en cap cas es dubta de la professionalitat" dels magistrats que exerceixen a Catalunya. A més, ha reiterat la "confiança en la independència" dels jutges i tribunals catalans així com la "imparcialitat de cada jutge en cada cas" en què treballa. 

El fiscal Pedro Rubira ha fet aquestes declaracions qüestionant la "imparcialitat i serenitat" dels tribunals catalans en el marc de la vista de previ pronunciament que s'ha fet a l'Audiència Nacional. La vista s'ha fet a petició de les defenses de l'excúpula d'Interior, que demanen que el cas es jutgi a Catalunya.

L'ex-director general de la policia Pere Soler, l'ex-secretari general d'Interior Cèsar Puig i l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, estan acusats per la fiscalia de rebel·lió i els demanen 11 anys de presó. En el cas de l'altra acusada, la intendent Teresa Laplana, està acusada de sedició i sol·liciten 4 anys de presó per a ella. 

Rubira ha dit que es tracta d'uns fets "gravíssims" i que tots els acusats a l'Audiència Nacional són autors juntament amb els acusats al Suprem dels "mateixos fets". En aquest context, s'ha plantejat com algú pot demanar que el cas s'enviï a un jutjat d'instrucció o a l'Audiència de Barcelona, qüestionant obertament una suposada falta "d'imparcialitat i serenitat". 

Els juristes catalans reaccionen

Col·lectius de juristes i professionals de la legislació han reaccionat a les declaracions de Pedro Rubira que han qüestionat la "imparcialitat i serenitat" dels tribunals catalans. 

Unànimement, han denunciat la "politització de la fiscalia de la Audiència Nacional".