La consellera de Justícia, Ester Capella, ha dit aquest dimecres a la tarda que el possible indult del govern espanyol als presos polítics "no soluciona el conflicte polític" entre Catalunya i Espanya, sinó que seria "un petit pedaç a coses que no s'han fet bé".

Així, creu que "cal posar el comptador a zero" en el conflicte, i, per tant, sempre segons ella, el més idoni seria una llei d'amnistia per a presos polítics i exiliats. Capella ha dit que l'indult s'utilitza habitualment com a "perdó" de l'Estat perquè algun aspecte judicial no ha funcionat del tot bé, però "no és la solució".

Així doncs, la consellera s'ha expressat en un sentit similar al que ho ha fet aquest matí la secretària adjunta d'ERC, Marta Vilaltaque ha negat que aquesta tramitació sigui un "gest" de l'Executiu de Pedro Sánchez. "Ho han de fer per força, no és cap gest, no hi ha cap voluntat que hagin afegit. És una tramitació que marca la llei", ha afirmat afegint que la solució passa per l'amnistia i l'autodeterminació.

La consellera creu que "una qüestió política requereix acció i solucions polítiques" i per això ha apostat per un mecanisme que "posi el comptador a zero" i faci un "resset". Això, segons ella, només és possible amb una llei d'amnistia, no pas un indult. "El nostre país i l'estat necessiten una solució política per a presos i exiliats", ha dit. Els indults, creu Capella, "serien petits pedaços a coses que no s'han fet bé, intenta arreglar una sentència que no s'hagués hagut de produir, una sentència injusta", ha conclòs.

Capella ho ha dit després de signar un conveni amb el govern navarrès per compartir bases d'ADN de fosses de la Guerra Civil. La Generalitat i la Comunitat Foral de Navarra compartiran les mostres d’ADN per identificar les víctimes desaparegudes de la Guerra Civil i del franquisme. D’una banda, hi ha les dades genètiques dels familiars dels desapareguts i, de l’altra, les dels seus familiars vius. El creuament d’aquestes mostres permet posar noms i cognoms a les restes que els arqueòlegs recuperen en les excavacions a les fosses comunes.

Tant JxCat com la CUP també han reiterat que la solució al conflicte passa per l'amnistia.