El govern espanyol ja té damunt la taula les peticions d’indult per als presos polítics independentistes. I no les deixarà en un calaix. Almenys així ho ha anunciat el ministre de Justícia en la sessió de control d’aquest dimecres, en resposta a Laura Borràs. Juan Carlos Campos ha avançat que el seu executiu “començarà a tramitar-los la setmana que ve”. Fonts del Ministeri precisen que és un procés llarg i complex, que es pot allargar mig any. De moment, la setmana que ve demanaran els informes al Tribunal Suprem i la fiscalia. Són diverses les peticions que han arribat a La Moncloa, des d'UGT fins a l'advocat Francesc Jufresa.

En la seva resposta a JxCat, Juan Carlos Campos ha assenyalat que acaten totes les resolucions judicials, però que també estan “disposats al diàleg”. En aquest sentit, ha assenyalat els “possibles canvis normatius”, en relació al delicte de sedició, però també ha anunciat la tramitació de les peticions d’indult. “Aquells que a vostè li preocupen, perquè els toquen, començaran a tramitar-se la setmana que ve”, ha afegit el ministre de Justícia. Ha conclòs que ho farà “perquè és el que toca”. Campo ha negat qualsevol “deriva” de la justícia espanyola, com ha denunciat la portaveu de JxCat al Congrés.

Sis mesos

Fonts del Ministeri de Justícia assenyalen que les peticions ja han entrat dins del sistema i començaran el seu tràmit. Afectarà tots els presos polítics, perquè la petició de l’advocat Jufresa --la primera que va arribar al Ministeri-- es referia a tots ells. El primer pas, la setmana que ve, serà escoltar les parts, començant per demanar els respectius informes al tribunal sentenciador (el Tribunal Suprem) i a la Fiscalia. La resolució d'aquests tràmits, puntualitzen, pot trigar sis mesos o més. El tràmit comença ara "un cop superat l'embús provocat per la pandèmia".

Des del desembre de l'any passat, el Ministeri de Justícia té damunt la taula la petició que va fer l'advocat Francesc Jufresa. Aquest estiu també ho va demanar el sindicat UGT per a l'exconsellera Dolors Bassa i tres expresidents del Parlament per a Carme Forcadell. Totes les sol·licituds s'acumularan en un mateix expedient. Durant el 2019, l'Estat va concedir menys de l'1% dels indults sol·licitats. En total, 39 van ser acceptats i 4.123 denegats.

Denúncia de Borràs

L’anunci ha agafat Laura Borràs per sorpresa. La portaveu de JxCat denunciava la “deriva” de la justícia espanyola i preguntava quines mesures prendria el govern espanyol per frenar-la. Durant la seva intervenció, Borràs ha lamentat com els jutges espanyols continuen fent cas omís dels grups de treball de l’ONU o de les resolucions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). També ha recordat com en aquell moment el president Quim Torra estava declarant al TSJC “per segona vegada per una pancarta”, després de passar la setmana passada pel Tribunal Suprem. “Creu que això és normal?”, li ha preguntat.

El PP, "vigilant"

El Partit Popular estarà "vigilant" i "atent" al desenvolupament d'aquests tràmits. Així ho asseguren fonts del principal partit de l'oposició, que avisen que "denunciaran les cessions i veurem si això està dins d'allò lògic". Criden l'atenció pel fet que que "es produeixi tan ràpid des que es va iniciar el procés". Hi veuen un gest polític cap als independentistes: "És el preu que paga Sánchez pels pressupostos i la investidura".