Tancant les declaracions dels testimonis d'aquesta setmana del judici al major, Josep Lluís Trapero, ha comparegut el que va ser cap de la Guàrdia Civil a Barcelona, el coronel Mariano Martínez Luna. Va ser ell el contacte directe amb Ferran López per resoldre tota la situació entre Mossos i Guàrdia Civil.

Ha explicat que tots volien resoldre la situació i que tots estaven "pressionats". I aquí és on ha admès que potser les formes no van ser les més correctes. A mesura que augmentava la tensió, Martínez Luna era més dur amb López fins a arribar a converses cada cop "més tenses" i, fins i tot, amb "una paraula més forta, sobretot per la meva part". Un fet que avui ha lamentat davant el tribunal i davant el mateix Ferran López, que segueix tot el judici des de la mateixa sala en l'espai reservat al públic.

"Tots estàvem pressionats i tots ho volíem solucionar", ha recalcat el testimoni, que, tot i això, ha reconegut que, sota el seu punt de vista, els Mossos no estaven donant la resposta que es necessitava i el seu estat d'ànim "no era el més afavoridor per ser amable".

 

 

Preguntat sobre si aquell dia es va comunicar amb Daniel Baena, que era el comandament de la Guàrdia Civil que dirigia tot el dispositiu, ha dit que no ho recordava. Significatiu, perquè entre els màxims responsables dels cossos policials havien de resoldre la situació i coordinar efectius per donar cobertura tant als escorcolls que es feien fora de Barcelona com al que tenia lloc a la Conselleria d'Economia.

 

 

Martínez Luna ha estat el darrer dels testimonis d'avui encapçalats pels caps de les unitats que van intervenir el 20-S per part dels Mossos d'Esquadra. Tots ells, amb la seva intervenció, han blindat tant el major Trapero com la intendent Teresa Laplana i han detallat totes les gestions que es van fer per mantenir l'ordre públic i per treure amb seguretat la comitiva judicial del Departament d'Economia. 

La setmana que ve, més. Més mossos. Compareixen els que formaven part de la prefectura i ho fan a petició de la defensa de Josep Lluís Trapero i Teresa Laplana.