Les llistes per les eleccions catalanes previstes pel 14 de febrer ja estan tancades. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dimecres al matí les llistes que els partits han aconseguit presentar a les Juntes Electorals de cadascuna de les quatre circumscripcions de Catalunya per al 14-F. En total, fins a 28 partits diferents concorreran a les eleccions, però no tots ho faran per totes les demarcacions. 

Les candidatures

Aconseguir els avals sempre ha estat tot un repte per als partits extraparlamentaris, ja que el fet de no participar en el dia a dia de la política representativa els deixa en l'oblit o la inexistència per a la major part de la societat. I és que el procés d'aconseguir els avals passa necessàriament per recollir les firmes presencialment, cosa molt difícil si tenim en compte les múltiples i canviants restriccions de mobilitat que han buidat bona part dels carrers del país. També hi ha l'opció de fer-ho amb signatura electrònica, però es necessita el certificat digital i el cert és que poca gent el té.

Tanmateix, els partits amb representació parlamentària actual i els més grans d'entre els que no en tenen han presentat llista a tot Catalunya. Ara, després del procés de correcció d'errors que hi pugui haver a les llistes, el dia 19 es proclamaran oficialment les candidatures presentades.

Per territoris

La circumscripció de Barcelona és la que més partits acull per a les eleccions del 14 de febrer, i és la que tradicionalment té les llistes amb els candidats a presidir la Generalitat de cada formació. És el cas de Cs, JxCat, ERC, PSC, En Comú Podem, PDeCAT, CUP i el PPC, que a més tenen candidatures als quatre territoris per a aquestes eleccions. Entre ells, hi ha una àmplia renovació d'aspirants a la presidència. Carlos Carrizosa a Cs, Laura Borràs –tot i que el número u l'ocupa Carles Puigdemont a la llista però avançant que ell no serà el candidat a la investidura- a JxCat, Pere Aragonès a ERC, Salvador Illa al PSC, Jéssica Albiach als comuns, Àngels Chacón al PDeCAT, Dolors Sabaté a la CUP i Alejandro Fernández al PPC, ocupen les places de candidats a la presidència entre els partits més grans i amb representació al Parlament fins ara.

També han presentat llista en aquesta circumscripció els ara extraparlamentaris Vox, PNC i Moviment Primàries per la Independència. A més, altres formacions amb més rellevància mediàtica també tenen candidatura per Barcelona. És el cas d'Escons en Blanc, Recortes cero, el Front Nacional de Catalunya, Per un món més just, Partit Comunista del Poble de Catalunya, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Izquierda en Positivo o el PACMA. Tres partits més -Unidos por la Democràcia + Jubilados, Volt Europa i Partido Familia y Vida- també presenten llista i, en aquest cas, ho fan només per Barcelona, sense tenir llista a la resta de Catalunya.

A Tarragona, PSC, PDeCAT, JxCat, Cs, ERC, PPC, CUP, En Comú Podem, Vox, PNC, Moviment Primàries per la Independència, Escons en Blanc, Recortes cero, Front Nacional de Catalunya, Per un món més just, Partit Comunista del Poble de Catalunya, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, PACMA i Unidos por la Democràcia + Jubilados, tenen candidatura per a les eleccions en aquesta circumscripció. Se sumen al llistat dues formacions més que només es presenten a Tarragona: Moviment Corrent Roig i Som Terres de l'Ebre.

A Lleida, s'hi podran trobar el 14-F llistes de JxCat, PSC, PDeCAT, Cs, ERC, PPC, CUP, En Comú Podem, PNC, Moviment Primàries per la Independència, Escons en Blanc, Recortes cero, Izquierda en Positivo, Front Nacional de Catalunya, Per un món més just, Partit Comunista del Poble de Catalunya, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, i dos partits que només s'han presentat per aquesta circumscripció: Suport Civil Català i l'Agrupació d'Electors Lleida en Marxa (LLEM).

Per últim, a Girona també hi ha dos partits que només tenen candidatura en aquest territori. Es tracta d'Unión Europea de Pensionistas i Alianza por el Comercio y la Vivienda. Els gironins també tindran al seu abans les paperetes d'ERC, JxCat, PSC, PDeCAT, Cs, PPC, CUP, En Comú Podem, Vox, PNC, Moviment Primàries per la Independència, Escons en Blanc, Recortes cero, Front Nacional de Catalunya, Per un món més just, Partit Comunista del Poble de Catalunya, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Izquierda en Positivo i Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA).