Segons avança el programa Planta baixa de TV3, el Govern plantejarà a la taula de partits, convocada per aquest divendres, ajornar les eleccions davant les pèssimes dades del coronavirus a Catalunya. A més, la decisió també vindria acompanyada d'una nova data, el proper 16 de maig, i per tant s'ajornarien tres mesos. Aquesta és el dia més factible, segons informa el programa, ja que es complirien els tres mesos plantejats i cauria en diumenge. 

 

El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ja ha advertit avui que "el punt de vista epidemiològic" és el que ha de prevaldre per prendre una decisió o altra. Demà passat, la reunió entre partits acabarà de detallar els canvis, però el Govern reitera que hi ha d'haver consens entre tots els partits. Cada vegada més, els socialistes es troben sols en la idea de mantenir el 14 de febrer "perquè seria molt difícil justificar un ajornament".

De forma oberta, ja han demanat suspendre les eleccions de febrer la candidata de la CUP, Dolors Sabater, i el de Ciutadans, Carlos Carrizosa. Precisament ha estat Inés Arrimadas qui ha fet més pressió a posteriori des del partit taronja: "Demano un acord polític per celebrar les eleccions quan passi la tercera onada. No hi ha ningú que tingui més ganes de celebrar-les que nosaltres per engegar una nova etapa política a Catalunya, però la situació sanitària és greu". De moment, tots els partits asseguren que no han entrat en cap negociació per a una nova data amb els del Govern, Junts per Catalunya i Esquerra.

El canvi de criteri ve marcat per una evolució molt desfavorable dels positius i ingressats per coronavirus a Catalunya. El Govern admet sobre "la urgència per celebrar les eleccions" i tothom coincideix que la infraestructura està preparada, però els informes de dilluns passat amb dades fins a 31 de desembre van fer saltar totes les alarmes. Precisament demà, a les portes de la reunió definitiva, es donaran nous indicadors amb dades fins al dia de Reis.

D'altra banda, també plana l'interrogant sobre les eleccions del Barça. El dubte també es resoldrà aquest divendres, però a través d'una reunió entre el Govern i la Junta Gestora del FC Barcelona. El secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va avisar que aquestes eleccions "no eren un dret fonamental" ara mateix.