El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, avui tenia aparaulades unes quantes entrevistes als mitjans de comunicació. De fet, ha estat una de les veus més escoltades ahir analitzant què s'ha de fer amb la data de les eleccions catalanes, i pretenia seguir sent-ho. Una d'elles que ha decidit suspendre a última hora ha estat al programa Aquí Cuní, a Ser Catalunya, tal com el mateix periodista i director, Josep Cuní, ha explicat. 

L'entrevista estava confirmada fins ahir a la tarda i es va suspendre al vespre, a última hora, per "l'equívoc que havia provocat i que li van fer veure o es va adonar" el mateix Ministre tal com el mateix Cuní ha explicat. Les darreres decisions han fet replantejar tota l'estratègia dels socialistes, d'aquí i d'allà, PSC i PSOE.

Admetent que la data s'ajorna i en plena tercera onada i indicadors que preveuen que estarem pitjor en la incidència del coronavirus, el debat se centra en fins quan s'aplacen. El tomb dels socialistes ho ha capgirat tot. De ser l'únic partit que s'hi oposava a ser el qui, de moment, ha filtrat una data en el calendari que correspon a la més propera de les que s'especulen. En comptes de tres mesos, acceptaran posposar els comicis, però no més d'un mes i mig. Així ho han avançat diversos mitjans i va poder confirmar ahir ElNacional.cat. 

La intenció dels socialistes, que ha estat fortament qüestionada per la resta de partits de l'arc parlamentari, que els han acusat d'actuar per electoralisme, és ara buscar una proposta que generi consens, perquè portar-ho més enllà no els sembla "raonable". El fet que el candidat designat pel PSC sigui el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha despertat tota mena de suspicàcies. Alhora, els representants del PSC a la cita d'aquest divendres oferiran la col·laboració del govern de l'Estat en l'organització de les eleccions catalanes per ajudar a garantir la seguretat de la jornada a nivell sanitari.

Què deia ahir Campo?

Quina afectació tindria un eventual ajornament electoral sobre els presos polítics independentistes? Juan Carlos Campo veia "francament difícil" que es poguessin resoldre els indults abans de la nova cita amb les urnes. "No crec que es puguin ajornar tant", responia no fa ni 24 hores el ministre, preguntat sobre aquesta qüestió a TVE

També subratllava que l'Advocacia de l'Estat encara ha d'enviar el seu informe al Tribunal Suprem, que després haurà d'emetre un dictamen que s'elevarà a la taula del Consell de Ministres. També ha refredat la possibilitat d'una reforma immediata dels delictes de rebel·lió i sedició.