El candidat Salvador Illa, malgrat ser ministre de Sanitat, ha esquivat posicionar-se sobre la data de les eleccions al Parlament, si cal mantenir-la en el 14-F o ajornar-la. Però no ho ha fet el PSC, l'únic partit que defensa mantenir-les, ni tampoc els seus companys a La Moncloa. Aquest dijous ha estat Juan Carlos Campo qui s'ha pronunciat, apostant també per mantenir-les. El ministre de Justícia ha advertit que canviar de data els comicis seria "greu per a la democràcia", perquè es tracta de "democràcia i drets fonamentals". També ha recordat que la suspensió no està prevista a la llei electoral. Per això ha demanat prudència i "responsabilitat" als partits. Encara que s'ajornessin, però, ha vist difícil que s'arribés a temps perquè els presos polítics estiguessin en llibertat.

En una entrevista a Ràdio 4 i La 2 aquest dijous al matí, el titular de Justícia ha defensat que "la resposta ha de ser absolutament proporcionada a la situació". En aquest sentit, Campo ha avisat que "estem parlant de democràcia i de drets fonamentals", i que això "és una qüestió delicada" amb la qual cal "vigilar". No només ha recordat que la suspensió de les eleccions no està prevista per la llei electoral, sinó també que "el dret té mecanismes d'impugnació". Per això ha reclamat "consens", tot i que l'única formació que avui sembla trencar el consens és justament el PSC.

Quina afectació tindria un eventual ajornament electoral sobre els presos polítics independentistes? Juan Carlos Campo ha vist "francament difícil" que es poguessin resoldre els indults abans de la nova cita amb les urnes. "No crec que es puguin ajornar tant", ha respost el ministre, preguntat sobre aquesta qüestió. Ha subratllat que l'Advocacia de l'Estat encara ha d'enviar el seu informe al Tribunal Suprem, que després haurà d'emetre un dictamen que s'elevarà a la taula del Consell de Ministres. També ha refredat la possibilitat d'una reforma immediata dels delictes de rebel·lió i sedició.

Preguntat sobre la negativa de la justícia belga a extradir l'exconseller Lluís Puig, el dirigent socialista ha expressat la seva "preocupació" i ha defensat que a l'Estat espanyol "es compleixen escrupulosament els drets fonamentals". S'està estudiant un possible recurs davant d'aquesta decisió.

Illa no es mulla

És el ministre de Sanitat i qui a priori hauria de tenir més informació sobre la situació del coronavirus a tot Espanya. No obstant això, Salvador Illa continua sense voler mullar-se sobre la conveniència de mantenir les eleccions catalanes. El també cap de llista del PSC en aquests comicis va reiterar ahir que es tracta d’una decisió que “correspon als partits polítics i el Govern de Catalunya”. Mentrestant, va insistir, ell continuarà “centrat al 101%” en la lluita contra la tercera onada de la pandèmia, que està deixant noves xifres desoladores.