El Departament d'Educació ha enviat aquest divendres una comunicació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) explicant que la resposta a la sentència del 25% de castellà serà el que va anunciar aquest dimarts Josep Gonzàlez-Cambray: un decret de règim lingüístic amb el qual es pretén "enfortir el model lingüístic de l'escola catalana i dotar de major seguretat jurídica els projectes educatius dels centres", segons va informar el conseller d’Educació. Així doncs, la conselleria ha informat quines són les accions que desenvoluparà respecte als usos lingüístics al sistema educatiu català. El conseller Cambray va assegurar que “amb totes les accions” que el seu Departament està desplegant s’aconseguirà “més presència del català els propers cursos de la què tenim ara”. 

Així mateix, el Departament d’Educació apunta que davant dels “indicis de la davallada de l’ús del català”, també s’ha fet saber al TSJC que la conselleria ha encarregat al Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona un estudi “per tal de tenir una fotografia fiable de quins són els usos lingüístics als centres”. Uns usos que estan en regressió a escoles i instituts per part de l’alumnat, segons un estudi del Síndic de Greuges fet públic aquesta setmana. Segons les dades publicades, en l’educació primària el català s’usa un 62,1% del temps escolar i el castellà un 33,1%, mentre que l’anglès és usat un 4,7% del temps. A la secundària obligatòria, el català és usat un 60,6% del temps, el castellà un 32,9% i l’anglès un 6,4%.

Nou marc normatiu

El decret de règim lingüístic, però, no estarà fet fins d’aquí un any i el termini per aplicar la sentència acaba aquest divendres. Es tracta, segons el Departament, d’un nou marc normatiu que es basarà en l’informe i les conclusions del Consell Lingüístic Assessor. Tindrà en compte l’adaptació a les noves metodologies d’aprenentatge i la realitat de les dinàmiques a l’aula, així com l’entorn sociolingüístic de cadascun dels centres. A la comunicació enviada al TSJC se cita la Proposició de modificació de la Llei de Política Lingüística que ahir es va presentar al Parlament per assegurar l’ús del català als centres.

El conseller va anunciar el nou decret durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu en la qual també va desestimar la moratòria de l'aplicació del nou calendari escolar que reclama el Consell Escolar de Catalunya. Cambray va assegurar que des del Departament no veuen "cap motiu que pugui justificar una moratòria" atès que, a parer seu, hi ha un acord a tota la comunitat escolar sobre les mesures que s'han adoptat. Aquesta setmana ja s’han celebrat dues reunions entre el Departament i els sindicats del món educatiu per revertir la modificació del calendari i les retallades, però fins ara encara no s’ha arribat a cap acord.