El Govern respon a la sentència que imposa un 25% del castellà a les escoles catalanes desplegant amb un decret de règim lingüístic, amb el qual, segons el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, es pretén "enfortir el model lingüístic de l'escola catalana i dotar de major seguretat jurídica els projectes educatius dels centres". El decret no estarà fet, però, abans d'un any i el termini per aplicar la sentència acaba aquest divendres. El conseller ha anunciat el nou decret durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu on ha desestimat la moratòria de l'aplicació del nou calendari escolar que reclama el Consell Escolar de Catalunya.

El conseller ha anunciat avui al Consell Executiu l'inici de la consulta pública prèvia per al projecte de decret de desplegament règim lingüístic de Catalunya. Amb aquest nou marc normatiu que ha de desplegar el títol II de la Llei d'Educació, el Govern dona resposta a la sentència del TSJC que imposa un 25% de català a les aules. El conseller ha explicat que la consulta s'allargarà durant un mes, es farà des del portal de transparència de la Generalitat i que l'aplicació del decret s'allargarà dotze mesos. Això obligarà el Govern a presentar recursos en cas que es reclamin als centres l'aplicació de la sentència del TSJC.

El conseller, que ha assenyalat l'enquesta que ahir va fer pública el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en què es confirma la davallada de l'ús del català a l'escola, s'ha negat repetidament a parlar de percentatges en la nova norma, ha insistit que l'objectiu és garantir ple domini del català i el castellà en acabar l'ESO, que es tindrà en compte la realitat sociolingüística de cadascú dels centres del país i que s'aconseguirà "més presència del català els cursos vinents de la que hi ha ara".

Cambray no ha concretat com aconseguirà aquests objectius ni com garantirà la seguretat jurídica dels centres amb la nova norma. Però sí que ha anunciat que el Govern se sumarà a la mobilització convocada per demà contra la sentència, amb una acció de suport a les portes del Parlament en què serà present el president, vicepresident i els consellers. 

No a la moratòria del calendari escolar

Pel que fa a la petició que aquesta tarda li transmetrà el Consell Escolar d'ajornar un any l'aplicació del nou calendari escolar, que apareix com a detonant de les jornades de vaga que estan protagonitzant els mestres a Catalunya, Cambray ha assegurat que des del departament no veuen "cap motiu que pugui justificar una moratòria" atès que, a parer seu, hi ha un acord a tota la comunitat escolar sobre les mesures que s'han adoptat. El conseller ha celebrat que avui comencen les converses amb el comitè de vaga i s'han mostrat satisfets del retorn dels sindicats a la negociació. Ha tret ferro a les peticions de dimissió que hi ha hagut contra ell i ha reconegut el malestar de la comunitat educativa, però ha argumentat que s'està donant resposta a reivindicacions que venen de molts anys enrere. De fet, el conseller ha atribuït el malestar dels mestres a les retallades que es van produir fa deu anys.