El Consell Escolar ha aprovat aquest dilluns un dictamen per demanar una moratòria d’un any en l’alteració del calendari escolar, una modificació que fa avançar l’inici del curs al 5 de setembre. En aquesta moratòria es planteja, doncs, que l’inici del curs no s’avanci aquest setembre, sinó en el curs 2023-2024. En les votacions d’aquest dilluns hi ha hagut un suport sòlid a la decisió d’avançar el curs -23 vots a favor i 7 en contra, amb 14 abstencions- però també a la petició que s’ajorni la decisió un any, amb 19 vots a favor, 17 en contra i 8 abstencions. Es tracta, però, d’un dictamen no vinculant. Ara bé, ara aquest document arribarà a les mans del Departament d'Educació, que pot prendre les decisions que consideri oportunes a partir d’aquest dictamen. 

És la segona vegada que el Consell Escolar demana una moratòria d’un any per la modificació del calendari del curs escolar. Avui fa exactament un mes, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, organitzava un ple extraordinari amb aquest organisme davant l’allau de crítiques que havia rebut la seva conselleria per haver anunciat aquest canvi sense haver-ho consultat ni comunicat prèviament a la comunitat educativa. Els sindicats van arribar en aquella trobada amb l’objectiu que, si la modificació del calendari acaba sent una realitat, s’apliqui a partir del curs 2023-2024, i no el setembre del 2022. La idea, impulsada per USTEC, Comissions Obreres i l’AFFAC, no va convèncer Cambray, i en una roda de premsa des de l’exterior del Palau Robert posterior a la trobada va assegurar que l’inici de curs es mantenia alterat.

 

Cambray va insistir que si ell manté l’inici del curs pel proper cinc de setembre és perquè hi ha un convenciment “unànime” dins la comunitat educativa sobre que es tracta d’una bona proposta. L’argument del conseller va ser el següent: si els sindicats demanen una moratòria, significa que volen discutir “el com”, però no “el què”; i la conselleria no es pot permetre l’ajornament d’una mesura que -si segons ell ningú no la qüestiona-, és positiva pels alumnes de l’escola catana. “No podem demorar transformacions que beneficien l’alumnat”, va manifestar el cap del Departament per mantenir-se ferm en la seva decisió d’avançar l’inici del curs. 

Aquesta reunió del Consell Escolar ha arribat després d’una setmana protagonitzada per la vaga i les manifestacions de mestres i professors. L’anunci inesperat per part del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i del conseller Cambray van encendre la comunitat educativa, va ser el detonant d’unes jornades de vaga que s’allargaran fins a la setmana que ve. No obstant això, els sindicats i els manifestants que van omplir els carrers de Barcelona es van escarrassar en deixar clar que la qüestió del calendari és només la gota que fa vessar el got. Han demanat insistentment la dimissió de Cambray no només per aquesta alteració de l’inici de curs, sinó per l’arrossegament durant una dècada de les retallades de la crisi econòmica. La comunitat educativa demana revertir-les per garantir el benestar d’alumnes i docents