La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat que l'Executiu no ha fet cap gest en anunciar el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que la setmana que ve es comencen a tramitar les peticions d'indults que s'han realitzat per als condemnats en el judici al procés.

En declaracions als mitjans de comunicació en el Congrés, Calvo ha defensat que tramitar aquests indults és una "obligació" de l'Administració General de l'Estat, i ha aprofitat per demanar al PP que "s'assereni", perquè està en "una posició bastant irresponsable".

"En absolut. És una obligació. El ministre de Justícia té terminis per tramitar els expedients; terminis, que si els incompleix incorre ell mateix en un delicte. Aquells terminis durant l'estat d'alarma han estat suspesos per a moltes coses en l'administració pública, i una vegada que es reprenen, compten els dies i cal complir les nostres obligacions", ha explicat. Així ho ha assegurat, en ser preguntada sobre si, com ha afirmat el PP, el govern indultarà els presos condemnats pel referèndum de l'1-O. Segons els 'populars', aquesta decisió serà "part del preu pels Pressupostos".

"Que s'assereni el PP"

"Que s'assereni el PP perquè entre les obligacions de l'Administració General de l'Estat, en aquest cas del Ministeri de Justícia, hi ha tramitar tots els indults que es registren. Així que el PP s'ha d'asserenar, perquè el que no pot fer aquest govern és no tramitar el que hi és obligat a tramitar sempre, ho demani qui ho demani i amb les raons que ho demani", ha remarcat.

En aquest sentit, ha avisat el PP que "ha de cordar-se a la Constitució" perquè, segons la vicepresidenta, "la utilitza de manera absolutament flexible quan li convé". "Si entén quin és el nostre model jurídic, entendrà que estem obligats a tramitar aquestes peticions quan les fan els ciutadans d'un país que és una democràcia", ha postil·lat.