La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, s'ha mostrat avui encesa contra el reconeixement que el també vicepresident, Pablo Iglesias, va fer de l'exili de Carles Puigdemont. En una entrevista al programa Todo es mentira de Cuatro, s'ha mostrat en el sentit oposat al d'Iglesias, i amb un to radical. "Espanya és una de les grans democràcies del món i no t'exilies. O viatges, o te'n vas", ha assegurat.

Calvo ha reivindicat en canvi l'exili republicà espanyol. "Li devem molt. La memòria democràtica és respecte, reparació i agraïment als milers d'espanyols que van haver de marxar per defensar la democràcia", ha indicat. "Segons els nostres paràmetres, Puigdemont no és un exiliat. Exiliats són els de la dictadura", ha manifestat.

La vicepresidenta primera ha negat que hagin esbroncat el vicepresident segon. "No hem cridat a l'ordre Pablo Iglesias", ha apuntat.

Pablo Iglesias va comparar diumenge passat el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exiliats republicans durant la dictadura franquista. En una entrevista al programa Salvados de la Sexta, Iglesias va subratllar que no "comparteix en cap cas" els seus objectius, però que, si està a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".

A la pregunta de si es pot equiparar el cas de Puigdemont amb el dels exiliats republicans durant la dictadura, el vicepresident va respondre amb contundència: "Ho dic clarament, jo crec que sí".

Preguntat per si creu que és comparable amb la fuga del rei emèrit, Iglesias ho va negar. "Si presumptament ha robat diners o ha utilitzat targetes black, crec que la consideració moral és completament diferent", va defensar.

El vicepresident segon també es va mostrar a favor dels indults dels presos polítics i va insistir en la importància de resoldre el conflicte català "políticament".

Pel que fa als indults dels  presos, va considerar que haurien d'estar "lliures" i poder representar a la ciutadania "que els ha votat". De fet, el líder de Podemos va recordar que es va indultar a Alfonso Armada, "autor intel·lectual d'un cop d'estat dels de veritat". Així, Iglesias va defensar que ni "Junqueras, ni Puigdemont" són més "perillosos" que "Armada o Tejero" i va recordar que el govern espanyol ha de vetllar "per l'interès de l'estat".

Per això, creu que la solució del conflicte a Catalunya ha de ser "política". Segons el vicepresident segon, un dels factors que l'han amplificat ha estat "l'agressivitat" de la dreta espanyola, que considera que "Espanya són ells", i que ha convertit el "problema" en un "carreró sense sortida"-