Aquest dimecres es trenca la treva. Aquest març es caracteritza per ser un mes carregat de vagues: la del vuit de març pel dia de la dona treballadora, les aturades per la qüestió del calendari i l’arrossegament de les retallades de la crisi econòmica, i ara la del 25% de castellà. La setmana passada Barcelona va viure tres jornades consecutives de vaga i manifestacions massives al centre de la ciutat per demanar que no s’avanci l’inici de curs i per recuperar els recursos perduts durant la darrera dècada. La setmana que ve torna a haver-hi dues jornades de mobilització més. I aquesta setmana, que podria haver estat de treva, estarà marcada per una vaga i una manifestació per denunciar la ingerència de la justícia espanyola en el model d’escola catalana.

Manifestación maestro y profesores, tercera jornada, Ronda universitat, banderas sindicatos, tibidabo - Sergi Alcàzar

Imatge d'arxiu d'una de les manifestacions de la setmana passada / Foto: Sergi Alcàzar

Es tracta, tot plegat, d’una resposta que donarà la comunitat educativa a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -i ratificada pel Tribunal Suprem- que obliga a fer el 25% de les classes en castellà en el sistema educatiu català. Què significa això? Doncs que si aquesta sentència tira endavant els centres estaran obligats a impartir una assignatura troncal en castellà, a més de l’assignatura de llengua castellana. El cas és que la sentència en qüestió és ferma des del passat mes de gener, i la justícia espanyola va donar un termini de dos mesos al Govern per informar sobre com aplicaria aquest 25% a les escoles catalanes. El termini, doncs, acaba el divendres d’aquesta mateixa setmana, i el nou sistema hauria d’entrar en vigor a partir de dilluns. Fonts d’Asamblea por una Escuela Bilingüe han confirmat a ElNacional.cat que si la Generalitat no aplica la sentència, l’entitat espanyolista presentarà una denúncia davant del TSJC a principis de la setmana que ve.

La mobilització

Hi ha convocada una manifestació a dos quarts d’una del migdia a la plaça Urquinaona de Barcelona. Des d’allà, els manifestants es dirigiran cap a un lloc que, a hores d’ara, encara és desconegut. Els organitzadors pretenen que hi hagi una acció sorpresa. Per altra banda, l’escola concertada també se suma en aquesta aturada i en aquesta mobilització, un sector clar del món educatiu per aconseguir que l’aturada d’aquest dimecres sigui un èxit.

 

Els sindicats convocants d’aquesta vaga són la Intersindical, USTEC, la COS i el SEPC. Consideren que aquesta sentència atempta contra el sistema educatiu català i també lamenten la resposta que ha donat la Generalitat a aquesta qüestió. A parer seu, són “paraules buides” i, a més, critiquen que Educació ha presentat un nou currículum escolar que tampoc no respecta la immersió lingüística, ja que proposa que cada centre faci classes en català i en castellà depenent de la realitat sociolingüística de l’entorn; per tal de garantir que tot l’alumnat abandona l’escolarització bàsica amb ple domini de les dues llengües.

Manifestación maestro y profesores, tercera jornada, Ronda universitat, cabecera, pancarta, humo - Sergi Alcàzar

La resposta del Departament

A principis del mes de febrer, finalitzant el termini que tenia Educació per respondre a la sentència del TSJC, el Departament va assegurar a la justícia espanyola que la Generalitat es faria plenament responsable del compliment d’aquesta sentència. D’aquesta manera, la responsabilitat ja no era dels directors de centres. Però l’Asamblea por una Escuela Bilingüe assegura a aquest diari que en cas de no executar la sentència aquesta setmana, l’entitat demanarà a la justícia que insti els directors dels centres a aplicar-la. 

Per altra banda, el Departament ha presentat un nou currículum que es fonamenta en instar els centres a fer ús de les dues llengües depenent de l’entorn de cada escola. I aquest mateix dimarts, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha informat que la resposta del Govern a la sentència del 25% es basarà en un decret de règim lingüístic que pretén “enfortir el model lingüístic de l’escola catalana i dotar de major seguretat jurídica els projectes educatius dels centres”. El límit per executar la sentència és a finals d’aquesta setmana, però aquest decret no estarà fet abans d’un any. Cambray també ha anunciat l’inici d’una consulta pública prèvia pel projecte de decret de desplegament de règim lingüístic de Catalunya. La consulta s’allargarà durant un mes i es farà des del portal de transparència de la Generalitat. L’aplicació del decret s’allargarà dotze mesos.

El Govern se suma a la mobilització

El conseller també ha assegurat que el Govern se sumarà a la mobilització d’aquest dimecres. Es farà una acció davant les portes del Parlament, en la qual hi participaran el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró, i la resta de consellers de l’executiu català. Per altra banda, Òmnium Cultural també ha manifestat el seu suport a aquesta aturada i a les posteriors mobilitzacions, si bé no n’és convocant.