El Departament d'Educació és l'òrgan responsable del compliment de la sentència del 25% de castellà a les aules catalanes. Així ho ha afirmat el Govern aquest dilluns, que ha notificat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha rebut la sentència, esgotant els deu dies de termini que tenia per comunicar-ho. Un moviment mitjançant el qual vol treure responsabilitat als centres educatius i als docents, segons ha avançat aquest dilluns al vespre TV3. Ara, un cop la Generalitat ha notificat la recepció de la sentència, comença ara termini de dos mesos per fer-la efectiva. 

 

 

 

Aquest dilluns es compleixen just 18 dies des que el TSJC va avisar el Govern que la sentència sobre el 25% de castellà a l'escola era ferma. Va ser el passat 21 de gener, quan el tribunal va dictar el decret de fermesa de la sentència de finals del 2020 que obliga el Departament d'Educació a l'aplicació del 25% de llengua castellana a totes les aules del país, independentment de si ho demanen o no les famílies. En aquesta resolució, el TSJC donava deu dies a la Generalitat per complir l'ordre, tot i que encara podia presentar un recurs de reposició. No obstant això, en la interlocutòria s'hi especifica que la part demandada té dos mesos per executar la sentència, tal com estableix l'article 104 de la llei contenciosa administrativa.

 

Un futur incert

El TSJC va demanar a la Generalitat que establís quin seria l'òrgan que faria el seguiment de l'aplicació de la sentència. I el Govern ha respost que serà el Departament d'Educació, amb la intenció de treure responsabilitat als centres educatius i als docents. Tot i això, encara no és clara quina serà la resposta que l'executiu català plantejarà davant aquesta imposició a les aules catalanes. És a dir, si en els pròxims dos mesos no s'aplica la sentència, el cas pot arribar al govern espanyol, que haurà de prendre una decisió.

La llei estableix que la decisió judicial es podrà executar de manera forçosa si finalment no s'aplica. Això sí, sempre quan alguna de les parts o un afectat ho demani. És a dir, si el Ministeri d'Educació o qualsevol persona que pugui acreditar que està sent perjudicada per la manca d'aplicació ho sol·liciti. Per la seva banda, el Departament d'Educació ja va assenyalar que no tenien constància de les intencions de l'executiu espanyol sobre si demanarà o no aplicar la sentència. Fonts dels ministeris d'Educació, de Justícia i de Política Territorial van expressar al novembre que la sentència "s'ha d'executar", tot i que van insinuar que no ho demanaran expressament perquè consideren que qui ha de demanar el seu compliment és el mateix TSJC.