El funeral d'Elisabet II és ja un dels esdeveniments de la dècada o del segle, no només pel seu estricte protocol més que assajat i la importància de l'adeu a una de les monarques més estimades de la història, tal com es va destacar durant la cerimònia, sinó també per la reunió de caps d'estat d'arreu del món, impensable en gairebé qualsevol altre context. Amb tot, mentre el món mirava cap a un costat del fèretre, situat al davant de l'altar de l'abadia de Westminster de Londres, on hi havia el rei Carles III amb els seus germans, fills, nets i nebots. Els ulls dels espanyols que van seguir amb atenció la cerimònia es fixaven en l'altre costat del taüt, a on, a segona fila, hi havia Felip VI i Letícia, acompanyats dels reis emèrits, Joan Carles I i Sofia de Grècia. Aquesta era fins ahir una imatge impossible d'ençà que Joan Carles I va fugir a Abu Dhabi l'agost del 2020 i l'últim cop que se'ls va veure junts, abans de la pandèmia, també va ser durant un funeral. 

En els dies previs, aquesta semblava una opció remota. S'entenia que els representants d'Espanya eren els actuals monarques mentre que Sofia i Joan Carles eren convidats de la Família, de la mateixa manera que amb la resta de reis que han abdicat en els últims anys, com Beatriu dels Països Baixos. Però no. Hores abans, el pitjor malson de Zarzuela i Moncloa es convertia en una realitat i Letícia va haver d'acceptar sense més remei que estaria asseguda al costat del seu sogre, amb qui és de sobres coneguda la mala relació. Les càmeres no van captar la seva arribada, però el pòquer de reis a segona fila va ser una imatge recurrent durant tota la cerimònia. Al seu davant hi havia els representants de Dinamarca, els Països Baixos i Suècia. 

Una decisió que depèn de la Casa Reial britànica 

Segons informa El Confidencial, no es va comunicar  a les Cases Reials de com s'asseurien els convidats fins a primera hora del matí del mateix dilluns. I no existia l'opció de canviar de plans, encara menys en un dels esdeveniments més mil·limetrats del món. Fins i tot hi ha qui diu que el fet que un ciri tapés la cara de la duquessa de Sussex, Meghan Markle, durant la retransmissió estava planejat.  Així, no hi havia res a fer i el que s'havia evitat de totes les maneres possibles des d'Espanya es va convertir en un fet a Londres: mentre Felip i especialment Letícia posaven cara de circumstàncies que han donat peu a molts mems, Joan Carles I fins i tot va riure dins l'Abadia de Westminster. Al funeral de la tarda a Windsor només hi van assistir mare i fill. Joan Carles no va donar més explicacions, com acostuma a fer, mentre Letícia fugia de Londres amb l'excusa de marxar cap a la cimera de l'ONU, a Nova York. 

De fet, des de la Zarzuela han evitat justificar una imatge que, a Espanya, ha fet ombra a la protagonista del funeral, assegurant que tot el que envoltava als actes depenia del Regne Unit i no d'ells. També la invitació a Joan Carles i Sofia, que tot i que hi havia qui dubtava de la presència de l'emèrit, ell va optar per no rebutjar una oportunitat com aquesta de tornar a sentir-se Rei.