La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, afirma que "no seria massa responsable" que l'Estat imposés una mesura com a conseqüència de l'absència del president de la Generalitat, Quim Torra, a la conferència de presidents autonòmics d'aquest divendres a La Rioja.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha argumentat que no volen participar "d'operacions de maquillatge" per "blanquejar" Felip VI i ha qualificat "d'innecessària" la presència del monarca a la trobada de presidents.

La taula de diàleg

Pel que fa a la taula del diàleg, la també portaveu del Govern ha insistit en la necessitat de la figura del mediador davant el "nou embat" contra l'independentisme, en referència a la suspensió dels tercers graus a part dels polítics presos.

Budó ha explicat que s'ha enviat al govern espanyol tota la documentació necessària per decidir el repartiment dels fons per fer front a la situació de la Covid-19. I ha afegit que "no seria massa responsable per part de l'Estat una mesura com a conseqüència de no assistir a la reunió".

La consellera considera que la conferència de presidents autonòmics es podria haver celebrat telemàticament, com havia demanat Torra. I ha afegit que no té sentit que no s'acceptés la petició a no ser que hi hagi altres "interessos" com "blanquejar" la figura del Rei.

presidents autonomics coronavirus Rioja EFE

Imatge de la trobada de presidents autonòmics a La Rioja / EFE

Preguntada per la taula de diàleg, Budó ha considerat que el govern espanyol de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias no han mostrat "cap voluntat política" de resoldre el conflicte i ha assenyalat que una mostra més és la decisió judicial, a petició de la fiscalia, de retirar el tercer grau a part dels polítics presos.

La també portaveu del Govern ha afirmat que la taula de diàleg fins ara no ha comportat ni un sol avenç. "També és una reflexió que ens hem de fer tots plegats. Diàleg sí, cal resolució negociada. Però ara més que mai i davant aquest nou embat contra l'independentisme, fa evident que per negociar cal la figura del mediador", ha conclòs.