La Fiscalia de Barcelona ha recorregut aquest dijous l'aplicació del tercer grau als exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa, i demana la suspensió immediata de la semillibertat de què gaudeixen des de fa poc més de dues setmanes.

Els tres informes de la Fiscalia, consultats per Europa Press, es dirigeixen al jutjat de vigilància penitenciària i demanen de revocar la semillibertat, de manera que tornin al segon grau penitenciari.

El fiscal va presentar la mateixa petició dimarts per al líder d'ERC, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament Carme Forcadell; el conseller Joaquím Forn; el líder d'Òmnium, Jordi Cuixart; l'expresident de la ANC Jordi Sánchez i el conseller Raül Romeva.

 

Els escrits de la Fiscalia esgrimeixen els mateixos arguments que en el cas de la resta de presos polítics. Pel fiscal, la progressió tan ràpida al tercer grau és "incompatible" amb la finalitat retributiva i de prevenció general i especial de la pena, així com amb la finalitat de reeducació i resocialització. De fet, diu que tots els presos tenen assegurada la reinserció social, ja que abans, durant i després dels fets han tingut feina, família i entorn social estables.

També considera que la pena té l'objectiu de fer que l'intern vulgui i pugui viure respectant la llei, i el ministeri públic assegura que cap dels polítics presos assumeix que els fets comesos van ser delictius. De fet, el fiscal assegura que els falta una "evolució suficient en el tractament" per poder accedir a certs beneficis penitenciaris, i diu que cap d'ells ha participat en un tractament grupal o individual per tractar el delicte comès i els "dèficits detectats".

El tercer grau

Els presos polítics van sortir de la presó per primer cop el passat 17 de juliol per poder dormir a casa després de prop de mil dies empresonats. El dia abans, les juntes de tractament de les presons de Dones de Barcelona Wad-ras, Lledoners (Bages) i Puig de les Basses (Alt Empordà) van acordar aplicar-los la modalitat de règim obert habitual prevista a l'article 83 del reglament penitenciari. Això vol dir que els presos només haurien d'anar a la presó a dormir entre dilluns i dijous.

El 100.2

L'endemà de demanar la suspensió del tercer grau d'Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Raül Romeva, acceptat pel jutge de vigilància penitènciària, la Fiscalia també va demanar al Suprem que suspengués les sortides laborals concedides als presos polítics.

Junqueras, Forn, Cuixart, Sànchez i Romeva van reingressar a Lledoners dimarts passat. Forcadell, empresonada a Wad-ras, està pendent del que decideixi el jutge de vigilància penitenciària. 

La Fiscalia considera que el Suprem és competent contra les decisions de l'administració penitenciària perquè actuï sobre el règim de semillibertat concedit als reclusos per la conselleria de Justícia de la Generalitat després que hi informessin a favors les juntes de tractament.