El Govern de la Generalitat no assistirà a la reunió de presidents autonòmics convocada pel president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a la Rioja. Així ho ha comunicat el president, Quim Torra, al cap de l'executiu espanyol, al qual retreu que hagi implicat el rei, Felip VI, en la trobada.

Torra subratlla que no hi anirà ell ni cap membre de l'executiu i enumera un seguit de raons per a la no assistència, la primera de les quals és que s'utilitzi una qüestió tan greu com el coronavirus per implicar la Casa Reial, avui "més qüestionada que mai". Així mateix assenyala la situació greu que pateix Catalunya i falta de resultats de les trobades durant l'estat d'alarma. 

"Ara és el moment de treballar i no de fer-se fotografies", conclou el president, per la qual cosa emplaça Sánchez a abordar totes les qüestions en una reunió telemàtica de president a president amb els respectius equips la setmana vinent.

Que s'investigui la monarquia

"Els demòcrates hem d'exigir que s'investigui la monarquia per les informacions publicades i es depurin responsabilitats. No ens pertoca contribuir a netejar la seva imatge organitzant actes vinculats a una gran crisi que ha afectat tantíssima gent al nostre país, així com a Espanya", adverteix, a més de recordar-li que el Parlament ja ha demanat l'abdicació del Rei.

 

Torra explica en la missiva que durant el període de confinament i mentre estava en vigor l'estat d'alarma, va participar en les reunions de diumenge amb els presidents autonòmics perquè la urgència obligava tothom. Insisteix en les queixes sobre la falta de diàleg que ja va fer públiques en aquell moment, i reitera que la cooperació entre el govern espanyol i el català ha de ser bilateral. "Esperem que no s'aprofiti una crisi sanitària tan greu per desfer compromisos i per recentralitzar encara més", afegeix.

El president retreu, a més, que ni el vicepresident, Pere Aragonès, ni la consellera de Presidència, Meritxell Budó, no han pogut negociar cap dels continguts que es tractarà a la reunió, i que fins ara no s'ha resolt cap de les propostes que han plantejat en matèria econòmica. 

Pedro sanchez reunió presidents EFE

Pedro Sánchez, durant una reunió telemàtica de presidents / Efe

Finalment, argumenta que ha de quedar-se a Barcelona arran de la situació "molt complicada de la pandèmia a Catalunya" i que, per això, va proposar una intervenció telemàtica. "Ja sabeu que vivim dies crítics i el primer que ha de donar exemple de la restricció de moviments que hem demanat a la ciutadania és el president", explica.

Dimecres passat Sánchez va fer arribar una carta a Torra i al lehendakari basc, Iñigo Urkullu, emplaçant-los a participar en la reunió. En la missiva els recordava que la darrera trobada de presidents ja havien acordat que la següent cita seria presencial.

Per la seva banda, Torra havia demanat al president espanyol la possibilitat de participar en la trobada de manera telemàtica.