La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha admès que els 300 milions d'euros mobilitzats pel Govern de la Generalitat a causa de la pandèmia de la Covid-19 no són suficients, però ha defensat la iniciativa de l'Executiu i ha recordat que encara estan a l'espera de les ajudes del govern espanyol pel segon estat d'alarma. 

Responent una pregunta del diputat dels comuns David Cid en el marc de la sessió de control al Govern, Budó ha recordat que l'Executiu ha mobilitzat els 300 milions "gairebé en paral·lel a les mesures". "No com l'Estat, que encara esperem les seves mesures per l'estat d'alarma". 

"Venim a explicar la realitat, no a posar-nos medalles. Som conscients que no són suficients i per això demanem a l'estat espanyol les mesures compensatòries necessàries per a aquest sector", ha afegit.

Tanmateix, el diputat de CECP li ha retret que intenta "vendre" com a ajudes als sectors afectats "diners que ja estaven als pressupostos pactats amb nosaltres". "Creu que es pot tancar tres setmanes el sector de la restauració amb 1.500 euros per negoci?", li ha preguntat. El parlamentari també ha acusat l'Executiu català de preocupar-se per un objectiu de dèficit que no existeix, "sinó que és orientatiu".

El dèficit estructural

Com a resposta, la consellera ha recordat que el "dèficit fiscal estructural que viu Catalunya" els dificulta mobilitzar més recursos i ha tret pit de la gestió dels 300 milions. Budó ha explicat que el Govern ha dotat els sectors de la restauració i l'estètica amb els 40 milions inicials més una disposició addicional de 50, a banda dels ERTO i el decret que permet reduir els lloguers al 50%.

Finalment, ha recordat que el president Torra ja demanava a la Moncloa "fer polítiques expansives", és a dir, augmentar la despesa pública, "com fan tots els països europeus". "El govern espanyol, però, es dedica a apujar la quota als autònoms", ha etzibat.