Els autònoms hauran de pagar uns 30 euros més aquest mes de quota a la Seguretat Social, com a mínim, en compliment de l'acord a què va arribar aquest col·lectiu amb el govern espanyol a canvi de més prestacions.

En realitat, es tracta d'un increment de tres euros que havia d'entrar en vigor al gener passat però que l'Executiu va congelar fins ara, que reclama les quantitats endarrerides entre gener i setembre.

El Reial decret llei 28/2018 de 28 de desembre preveia una revalorització de les pensions i altres prestacions a canvi d'un augment progressiu de les quotes als autònoms. A partir d'ara, les quotes ja inclouran l'increment pactat fa quasi dos anys.

La mesura ha aixecat les protestes del col·lectiu, com les del president de l'ATA, Lorenzo Amor, que la setmana passada qualificava aquesta actualització "d'estocada injustificable tal com estan les coses". "Pagaran 30 euros més en la seva quota en aplicar una pujada de tipus que haurien d'haver fet al gener. Apliquen una pujada amb caràcter retroactiu en el pitjor moment, quin error", s'exclamava en missatge al Twitter.

Reducció de la plantilla 

A més a més, la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) preveu que un de cada tres autònoms amb treballadors a càrrec seu reduirà la plantilla durant la segona onada del coronavirus. Segons el baròmetre mensual de l'associació, això suposa que es perdran 500.000 llocs de treball.

En la mateixa línia, un 10% dels autònoms preveu un tancament del seu negoci, la qual cosa implica 300.000 autònoms en termes absoluts. En el cas d'un hipotètic segon confinament domiciliari, la meitat dels autònoms tindrien "seriosos problemes" per mantenir la seva activitat.

"Desgraciadament, cada mes que passa el baròmetre és més pessimista i demostra la desesperació que viuen els autònoms", segons ha reconegut el president de l'ATA, Lorenzo Amor.

L'enquesta xifra en 450.000 els autònoms del conjunt de l'Estat que tenen la seva activitat totalment tancada, sigui perquè des del desconfinament no han tornat a obrir, perquè són en zones turístiques o per restriccions, com seria el cas del lleure nocturn. Segons el baròmetre, sis de cada deu autònoms estan funcionant amb la seva activitat reduïda a la meitat.