Més de 500.000 autònoms a Catalunya per només 10.000 beneficiats. La diferència numèrica fa que, per segon dia consecutiu, es col·lapsi l'accés que el Departament de Treball posa a disposició a través del Gencat. Des de les nou del matí d’aquest dimarts els autònoms podien tornar a demanar l’ajut de 2.000 euros que ha començat a tramitar la Generalitat. 

Ahir a la tarda, des d'un altre departament, el de Polítiques Digitals es va decidir aturar el portal després de l'experiència del matí: persones bloquejades, sense accés, tramitacions penjades, etc. Fins al moment, s’havien tramitat correctament 3.543 sol·licituds. L'objectiu era reforçar la plataforma tecnològica VÀLID, gestionada per l’AOC (Administració Oberta de Catalunya), que permet autentificar els sol·licitants. Aquesta allau de sol·licituds va fer alentir el procés. En principi s'ha reforçat però l'experiència, negativa, s'ha tornat a repetir.

Els usuaris autònoms han expressat el seu malestar a través de les xarxes socials. N'hi ha que s'ho han pres amb humor i fins i tot comparen aquestes ajudes amb el sorteig de la Grossa de Nadal, "guanya el primer que arriba".

Les ajudes van dirigides de forma específica a reforçar el suport a les persones treballadores autònomes que desenvolupen activitats com a persones físiques o bé mitjançant empreses de petita dimensió. Les característiques d'aquests han de ser: 

  • La suma de treballadors de l'activitat no sigui superior a 6 persones.
  • La base imposable de la Declaració de la Renda de les Persones Físiques de l'any 2019 es igual o inferior a 35.000€.
  • En les Declaracions dels Tres primers trimestres de l'any 2020 la base imposable sigui igual o inferior a 13.125€.
  • Estar al corrent de pagament i de les obligacions tributàries, així com les obligacions davant la Seguretat Social.
  • Tenir el domicili Fiscal a Catalunya.
  • És compatible amb altres ajuts sol·licitats.
  • És compatible amb estar en alta en el Règim General de la Seguretat Social.