El conseller d'interior, Miquel Buch, ha reconegut que algunes de les actuacions que els Mossos d'Esquadra van dur a terme ahir a Girona i a Terrassa "no van seguir el protocol establert" i ha assegurat que no li "tremolarà la mà per fer fora agents de la Brimo".

Per aquest motiu, assegura que s'ha obert una investigació contra alguns agents policials i s'estan repassant les imatges de les intervencions policials. En el cas que la investigació conclogui que l'acció va ser desproporcionada, o que es traspassessin els límits que marca la llei, Buch ha assegurat que "no li tremolarà el pols" per excloure els agents de la Brimo. Buch també admet que "les imatges no s'ajusten als principis d'una policia democràtica" i se'n revisarà la praxis. 

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Buch ha argumentat que l'actuació policial d'ahir, el dia de la Constitució, va impedir tant a Girona com a Terrassa que "dos grups d'ideologia antagònica s'enfrontessin violentament".

Segons el conseller, Vox tenia els permisos necessaris per organitzar l'acte en commemoració de la Constitució i la tasca dels Mossos va ser "protegir una sèrie de persones que s'estaven manifestant, independentment de la seva ideologia". Buch ha descrit el dispositiu d'ahir com a "encapsulació dels feixistes", però "va haver-hi uns antifeixistes radicals que van voler trencar els cordons", cosa que va desencadenar les càrregues policials.

Bales d'escuma

Per altra banda, Buch ha explicat que ahir al vespre va trucar a la diputada de la CUP Maria Sirvent, que va rebre l'impacte d'una bala d'escuma a la manifestació antifeixista de Terrassa, per interessar-se pel seu estat de salut. Era a urgències rebent assistència mèdica i van quedar que tornarien a parlar avui. 

A Els matins de TV3, Buch ha assegurat que el projectil d'escuma "és una eina aprovada pel Parlament per eliminar les pilotes de goma" i que a Terrassa la policia els va haver d'emprar "perquè estaven sent atacats amb contenidors encesos".

El conseller ha negat que la policia catalana tingui cap problema amb la CUP, ja que "és una policia democràtica". També ha assegurat que els Mossos "no són una policia política" i que han d'estar entre "la mitificació i el descrèdit".

Buch ha destacat que enfrontaments com els d'ahir no formen part "del procés independentista, atès que sempre ens hem manifestat pacíficament". Davant situacions com aquestes demana fer "una reflexió com a país i veure si el camí que hem de seguir és aquest."