El conflicte obert entre els dos principals partits espanyols al voltant de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha arribat a Europa. El comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, ha citat el pròxim dimecres 31 a Brussel·les al ministre de la Presidència, Justícia i Relació amb les Corts, Félix Bolaños, i al vicesecretari general del PP Esteban González Pons a una reunió per mirar de normalitzar l'òrgan de govern dels jutges, que té els seus membres en funcions des de fa més de cinc anys per la manca de consens entre els principals partits al Congrés i la negativa del PP a negociar-ho per no perdre la majoria conservadora. 

D'aquesta forma, la Comissió Europea ha acceptat fer de mediadora entre el PP i el PSOE, amb la idea de mantenir un "diàleg estructurat" que no s'allargui més de dos mesos. Segons ha explicat Reynders, la intenció és que s'impliqui directament la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, a causa del "sentit d'urgència" que presenta la qüestió."Amb la presidenta de la Comissió estudiarem com podem afegir una gestió particular pel que fa a Espanya", ha apuntat el comissari de Justícia aquest divendres en roda de premsa, en la qual ha confirmat que ha enviat sengles cartes a Bolaños i González Pons per citar-los.

Europa, preocupada

Precisament, la Unió Europea té previst debatre la situació de l'estat de dret a Espanya, França, Croàcia i Itàlia dilluns vinent, en una reunió de ministres d'Assumptes Generals, en el marc del diàleg anual que la Unió Europea duu a terme en aquest àmbit. Reynders ha insistit aquest divendres que el que Espanya ha de fer és "aplicar les recomanacions de l'informe europeu sobre l'estat de dret". "Vostès saben que durant diversos anys hem estat demanant que puguem avançar en aquesta implementació a través de la composició del CGPJ i després la reforma d'aquest Consell", ha assenyalat, alhora que ha apuntat que espera "que tots els actors polítics d'Espanya vulguin avançar en aquesta direcció".

Bolaños vol "posar fi a aquesta trencadissa"

Bolaños va indicar que va abordar el tema de manera informal amb el comissari Reynders en una visita cultural aquest dijous, organitzada per Bèlgica, país que presideix el Consell de la UE. La conversa amb el comissari, que va ser "distesa", es va produir en el marc d'una visita cultural al Museu de Belles arts de Brussel·les. "El que és clar, perquè aquest va ser l'objecte (...) de la meva conversa amb el comissari Reynders, és que la Comissió Europea està molt preocupada pel bloqueig del Partit Popular a la renovació del Consell General del Poder Judicial", va assenyalar, culpant els 'populars' pel conflicte. El ministre espanyol va assegurar que el seu govern "vol treballar des d'ara mateix amb la Comissió Europea i també amb el Partit Popular per a posar fi a aquesta trencadissa".

La Moncloa celebra la implicació europea

El govern espanyol ha celebrat aquest divendres que la Comissió Europea (CE) hagi acceptat implicar-se en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "La preocupació de la Comissió pel bloqueig del CGPJ és màxima", ressalten fonts de la Moncloa. En aquest sentit, apunten que les converses s'han de reprendre "com més aviat millor" i han de ser la solució "definitiva" després que els populars trenquessin les negociacions el 2018 i el 2022. Segons l'executiu espanyol, el bloqueig del CGPJ durant més de cinc anys està provocant una "crisi institucional" al poder judicial i un gran deteriorament del servei públic de justícia que perjudica els ciutadans amb un cost d'uns 12,5 milions d'euros a l'any i retards a les resolucions judicials.