Els operaris que treballaven l'any 2009 en unes obres al soterrani del Congrés dels Diputats van topar amb una macabra troballa: restes humanes. Els forenses van apuntar aleshores que es tracta de restes molt antigues i que podrien pertànyer a diferents cossos. Això no obstant, l'exportaveu del PP al Congrés dels diputats Esteban González Pons va més enllà en la novel·la que acaba de publicar i que té com a punt de partida una cripta sota l'hemicicle i "la tomba d'una dama sense rostre, sense nom i sense creu".

"Després de diferents anys de crisi sanitària i política, els diputats no sospiten que, literalment sota els seus peus, està a punt d'obrir-se una porta a l'infern", adverteix el text de presentació del volum, que sota el títol El escaño de Satanàs publica l'editorial Espasa del Grup Planeta.

No és aquesta la primera obra l'exportaveu del PP al Congrés i actual eurodiputat, que ja ha publicat un llibre de poemes escrits al telèfon mòbil (2006), un llibre autobiogràfic, Camisa blanca (2011), un diari de la seva darrera etapa al Congrés dels Diputats, Tarde de Paseo (2015), i una novel·la, Ellas (2020).

Un cementiri sota l'hemicicle

"No molts saben que hi ha antics enterraments intactes sota el saló de sessions del Congrés dels Diputats. La política espanyola succeïx sota un cementiri i això ho explica tot", s'assegura a la presentació de l'obra, en la qual González Pons relata la confessió d'una diputada que haurà de fer front als dimonis que s'amaguen sota l'edifici de la cambra baixa.

Segons la nota de premsa, "El escaño de Satanàs és una fàbula sobre l'actualitat, un esperpent que ens permet riure i morir de por alhora, una metàfora que tracta d'Espanya. I un retrat al natural dels nostres polítics: dels bons, però també dels mossegats pel mal. Perquè al parlament espanyol, Satanàs té el seu propi escó".