La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, ha evitat aquest divendres pronunciar-se de forma clara sobre la llei d’amnistia. Preguntada en una roda de premsa conjunta amb Pedro Sánchez sobre si la norma perjudica la imatge del president espanyol a Europa, s’ha limitat a contestar que des de Brussel·les fan un bon balanç de la presidència de torn espanyola. La màxima responsable del braç executiu del club continental ha fet aquestes declaracions al costat del líder socialista, en una roda de premsa en la qual també hi ha participat el president del Consell Europeu, Charles Michel.

“A Estrasburg va haver un debat dur amb Manfred Weber, a Brussel·les es parla molt sobre la llei d’amnistia; tot aquest soroll i sotrac electoral perjudica el balanç de la presidència rotatòria?”, ha estat la pregunta de la premsa. Però Von der Leyen s’ha limitat a contestar que “en els darrers sis mesos” hi ha hagut una “excel·lent cooperació”. “Hi ha hagut un treball sòlid, de gran qualitat, molt coherent; ha estat un exemple excel·lent en la cooperació entre un estat membre que és president del Consell Europeu i la Comissió Europea”, ha afegit.

En la seva resposta a aquesta pregunta, Pedro Sánchez ha manifestat que ell no pot pronunciar-se sobre què pensen els altres d’ell mateix; i ha aprofitat per contraatacar al PP. El president del govern espanyol ha assenyalat que “el problema de flirtejar amb la ultradreta és que acabes pensant com ella”, fent seves unes declaracions que va fer el polonès conservador Donald Tusk, que fa uns dies va convertir-se amb nou president del seu país després de vuit anys amb el poder en mans de l’extrema dreta. Paral·lelament, el líder del PSOE ha manifestat que és “un error” criticar un govern “progressista i europeista” com el que ell encapçala amb els “arguments fal·laços” del PP.

 

La Comissió Europea, a l’espera que l’amnistia aparegui al BOE

Fa poc més d’una setmana, el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, va haver-se de pronunciar també per la llei d’amnistia. En el seu cas, va haver de receptar calma, no mullar-se i recordar que el braç executiu europeu no podrà pronunciar-se sobre aquesta qüestió fins que les Corts espanyoles no l’hagin votat de forma definitiva.

Així, en una roda de premsa conjunta amb Félix Bolaños, va assegurar que la no-renovació del CGPJ és una “preocupació” per a Brussel·les, a diferència de l’amnistia. El ministre de la Presidència i de Justícia, per la seva banda, va assegurar que hi ha una “posició comuna” entre Madrid i Brussel·les per mantenir un “diàleg” al voltant de la llei d’amnistia. Ara bé, va passar d'assenyalar que la Comissió Europea té "zero preocupacions" a admetre que té "preguntes".