El PP ha convertit la bandera espanyola en un símbol partidista després d'incorporar-lo al seu logo. El seu president no ha tingut problemes en acusar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de "traïdor" a Espanya i ha convertit en promesa electoral la liquidació de l'autogovern català, juntament amb un paquet de mesures destinat a consolidar la supremacia de la llengua castellana en aquells territoris on comparteix oficialitat, però tot això no converteix a aquest partit en nacionalista als ulls de la candidata al congrés per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, que reserva aquesta denominació per a altres partits, entre els quals ha inclòs avui Vox.

"Vox és un partit nacionalista", ha afirmat en una entrevista a Ser Catalunya i ha criticat que el partit de Santiago Abascal no busqui la unió dels que volen ampliar els valors constitucionalistes com sí que fa el PP, ha assegurat. "Frases de Vox com a 'franchute vés-te'n fora' són fuetades nacionalistes", ha insistit Álvarez de Toledo, que ha admès que ni li impressiona ni li interessa que Vox doni suport a la despenalització de l'ús d'armes com a defensa personal per considerar-ho un debat fictici.

Segons la candidata popular, són propostes que llancen "per provocar soroll amb una retòrica inflamada típica d'alguns moviments, i que busquen audiència, clicks i acaparar espai en campanya electoral".

Segons el seu parer, la inflamació dels sentiments i de la retòrica de l'èpica no és bona i "cal intentar tornar a la raó, a les bases que van fer possible la convivència com va passar amb el pacte de 1978."

Exculpa Aznar

Després de negar que l'expresident del Govern José María Aznar fos el gran promotor del nacionalisme espanyol, ha acusat PDeCAT i ERC de promoure en totes les institucions públiques un projecte que passa "per la segregació i l'exclusió de la meitat dels catalans, i això ha d'acabar".

Així, ha reclamat neutralitat en els espais públics i creu que els que posen llaços grocs en institucions públiques volen llançar el missatge que "Espanya és una dictadura i que qui no el comparteix és un ciutadà de segona".

"Algú que posa un llaç groc en un edifici públic no vol pactar amb l'altra meitat de Catalunya. El que vol és subjugar-la. És un símbol d'opressió", ha asseverat la candidata popular, que creu que aquesta part de la població catalana no ha tingut prou reconeixement ni empara, tampoc sota el mandat del Govern de Mariano Rajoy.

Ha admès que durant la celebració de la consulta del 9 N es va sentir desemparada pel Govern de Rajoy, que tot el partit sap què pensa d'aquella etapa, i que ara volen començar una de nova en què es doni "empara i protecció als catalans constitucionalistes"