L'advocat Gonzalo Boye ha ironitzat en declaracions al programa Tot es mou de TV3, amb les coincidències entre Espanya i Polònia, per la idea judicial que tenen que la justícia local està per sobre de l'europea. "És sorprenent que a Espanya es digui polacos als catalans, perquè allà sí que estan actuant a la polonesa. Plantegen que les normes espanyoles estan per sobre les europees, i que les decisions del Tribunal Suprem espanyol estan per sobre de les del Tribunal General de la UE (TGUE)", ha indicat. "Això ja ho hem viscut a Polònia i Polònia en coneix les conseqüències", ha advertit recordant les sancions que planteja la UE davant les autoritats de Varsòvia.

Boye ha manifestat que van fer la petició de recusació del jutge Pablo Llarena en castellà, però que potser "l'haurien d'haver escrit en polonès" donada la similitud de situacions. "A ell el premien per perseguir el president Puigdemont i els exiliats en un acte de la Fundació Villacisneros", ha recordat. L'advocat ha reconegut que és difícil que el Suprem espanyol accepti la recusació, però ha insinuat que el seu objectiu és portar-ho a la Justícia europea.

"En cas que prosperés, haurien de designar un altre jutge instructor, perquè Llarena és un jutge absolutament parcial", ha explicat.

L'advocat ha indicat que també han demanat a Llarena que posi per escrit si ha donat instruccions als cossos policials que no detinguin Puigdemont  si travessa la frontera, després que el TGUE ha confirmat la suspensió de les euroordres. "Oficialment, no hem tingut resposta, només algunes filtracions. Però la resolució del Tribunal és claríssima", ha apuntat. 

Deliberació i filtracions

 

El Tribunal Suprem té damunt la taula la interlocutòria que va emetre divendres passat, 26 de novembre, la justícia europea en la qual avisava que el procés penal i les ordres de detenció i lliurament contra el president Carles Puigdemont romanien en suspens i acordava no tornar-li la immunitat com a eurodiputat. En espera del pronunciament sobre l'afer de Pablo Llarena, des de l'alt tribunal ja han advertit via filtració que si Puigdemont trepitja Espanya, serà detingut.

El magistrat Llarena es manté ferm en la seva interpretació, tal com han apuntat a Europa Press fonts del Suprem, que expliquen que el text fet públic divendres passat és un extracte de la interlocutòria dictada pel vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) i no la resolució completa. Una vegada que Llarena disposi de la traducció del text complet, respondrà tant al TGUE com a la defensa del president. Sembla, no obstant això, que el magistrat no té pressa per donar resposta.

Les mateixes fonts apunten que el que pugui dir el TGUE no influeix en la causa contra Puigdemont, perquè el dret espanyol no està supeditat a l'europeu, seguint les tesis de Polònia que han provocat una crisi amb la UE. La defensa de Puigdemont, Gonzalo Boye, s'ha dirigit aquesta setmana al magistrat del procés per saber si ja ha informat els cossos de seguretat de l'Estat i la resta de policies europees que, tal com ha determinat el TGUE, l'euroordre està suspesa.

El Tribunal General de la Unió Europea va rebutjar tornar de manera cautelar la immunitat europarlamentària de Puigdemont malgrat la seva recent detenció a Itàlia, en considerar que l'euroordre emesa contra ell està suspesa a tota la UE mentre la justícia europea resol la qüestió prejudicial remesa pel jutge d'instrucció Llarena. La interlocutòria del TGUE, que també afecta les demandes presentades per Toni Comín i Clara Ponsatí, recalcava que les autoritats nacionals de la resta de països de la UE, en virtut del principi de cooperació lleial, han de tenir en compte la "suspensió del procés penal i de l'execució de les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats" fins a resoldre la prejudicial.