L'advocat Gonzalo Boye ha afirmat que la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TUE) d'aixecar temporalment la suspensió de la immunitat com a eurodiputat a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont (a qui representa) avala que pugui entrar i moure's "lliurement" per Espanya i per la resta de països de la UE.

No obstant això, ha recomanat a Puigdemont que no viatgi a Catalunya perquè està convençut que Espanya no aplicarà aquesta interpretació, ha explicat en una entrevista a RAC-1.

Al seu entendre, la decisió cautelar del Tribunal General de tornar la immunitat a Puigdemont i als també eurodiputats de Junts Clara Ponsatí i Toni Comín, que l'Eurocambra va aixecar en resposta al suplicatori del jutge d'instrucció de la causa de l'1-O, Pablo Llarena, "és en contra del Tribunal Suprem", no contra el govern espanyol ni contra el Parlament Europeu, ha dit.

"Tornarà a Catalunya"

"No tinc cap dubte que el president Puigdemont tornarà a Catalunya molt abans del que d'altres desitjarien. De fet, la data em sembla irresponsable dir-la, però portem tres anys i mig treballant en aquesta direcció", ha afirmat.

Boye també ha reclamat que Espanya "participi de la UE de manera plena i no selectiva, que no només hi participi per als fons de cohesió sinó també per a la implementació dels drets humans".

Aquest dimecres, el Tribunal General de la UE va paralitzar "provisionalment" la suspensió de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Després que el mes de març passat el Parlament Europeu, a petició del Tribunal Suprem, va aprovar un suplicatori per aixecar-los la immunitat, els tres eurodiputats van recórrer la decisió davant del Tribunal de Luxemburg que ara ha acceptat les "mesures provisionals" que van demanar.

Així ho va comunicar el vicepresident del tribunal, argumentant, entre altres raons, que el Parlament reprendrà les seves sessions a la seu d'Estrasburg, la qual cosa obligarà els tres diputats a viatjar a França. "El vicepresident del Tribunal General ordena que se suspengui l'execució de les decisions del Parlament fins que adopti la resolució que acabi amb els procediments de mesures provisionals", subratlla la nota feta pública ahir a la tarda per aquest òrgan judicial europeu.

El Tribunal admet que el Parlament Europeu encara no ha presentat les seves observacions en resposta a la demanda de mesures provisionals sol·licitades pels polítics independentistes. No obstant això, subratlla que el reglament estableix que es pot accedir a aquesta demanda fins i tot abans que l'altra part s'hagi pronunciat.

 

Foto principal: L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye / ACN