El retorn de la immunitat al president Carles Puigdemont, encara que sigui de moment només de forma provisional, ha impactat en el govern espanyol, fins al punt que aquesta tarda s'ha vist obligat a suspendre una roda de premsa conjunta de la ministra d'Afers Exteriors espanyola, Arancha González Laya, amb la seva homòloga belga, Sophie Wilmes.

González Laya i Wilmes tenien previst anunciar un increment de les relacions polítiques entre Espanya i Bèlgica, també respecte al Magrib. Però és evident que si en la roda de premsa es preguntés sobre Puigdemont els dos països expressarien criteris oposats, després que la Justícia belga fins ara s'ha oposat sempre a les peticions d'extradició espanyoles.

La nota del ministeri d'Exteriors espanyol anunciant la cancel·lació de la roda de premsa, afirma amb vehemència que la suspensió s'ha fet "de mutu acord" i "per decisió de les dues parts".

Nota ministeri Exteriors

Des que González Laya va prendre possessió del càrrec de ministra, la seva cartera està al centre de polèmiques, i s'han produït problemes amb el Marroc, amb Rússia i ara amb una accidentada visita del govern belga.

El Tribunal General de la UE ha paralitzat “provisionalment” la suspensió de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Després que el passat mes de març el Parlament Europeu, a petició del Tribunal Suprem espanyol, va aprovar un suplicatori per aixecar-los la immunitat, els tres eurodiputats van recórrer la decisió davant el Tribunal de Luxemburg que ara ha acceptat les "mesures provisionals" que van demanar.

Així ho ha comunicat el vicepresident del Tribunal, que argumenta, entre altres raons, que el Parlament reprendrà les seves sessions a la seu d’Estrasburg, la qual cosa obligarà els tres diputats a viatjar a França. “El vicepresident del Tribunal general ordena que se suspengui l’execució de les decisions del Parlament fins que adopti la resolució que acabi amb el procediment de mesures provisionals”, subratlla la nota feta pública avui per aquest òrgan judicial europeu.

Puigdemont ha respost amb ironia a la suspensió de la roda de premsa. "Llàstima. Segur que la ministra espanyola li volia explicar les gestions que van fer amb el Govern del Marroc, que aquest acaba de reconèixer, per boicotejar la missió econòmica i comercial a aquell país que havíem organitzat l’any 2017 amb el ministre-president de Flandes...", ha indicat.

Puigdemont