L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, marca el camí final amb què acabaran les euroordres espanyoles per intentar detenir el seu client i els altres dos eurodiputats, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Així doncs, amb la immunitat que la justícia europea els acaba de retornar, Boye demana que l'Estat espanyol aclareixi el camí que vol escollir: "Hauran de decidir si estan dins o fora de la Unió Europea. En els 27 estats membre tenen immunitat i són eurodiputats. La pregunta és si hi ha algú que no està disposat a respectar-la", en declaracions a TV3

Boye va més enllà i es planteja les conseqüències que pot empassar-se el govern espanyol si no redirigeix el rumb: "En termes jurídics, Espanya no hauria de detenir Puigdemont, Comín ni Ponsatí perquè tenen immunitat i és la resposta de qualsevol jurista seriós. I evidentment tenen un risc d'acabar fora de la Unió Europea". Per això, al·lega que existeix un "principi de bona administració" que han aplicat en la seva defensa que els ha permès guanyar la raó en tots els embats fins ara.

En aquesta línia també s'ha expressat en les darreres hores el jurista Josep Costa. El president espanyol Pedro Sánchez, va posar els indults als presos independentistes sobre la taula poc abans de l'emissió de l'informe del Consell d'Europa. Aquest fet, segons el també exvicepresident primer de la Mesa del Parlament, podria no ser fruit d'una coincidència, sinó més aviat de la cessió del cap de l'executiu davant la pressió internacional. 

Boye ridiculitza Ciutadans

En paral·lel al govern espanyol, Boye també va definir el paper de la Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament europeu i el seu president, Adrián Vazquez de Ciutadans. L'advocat va ridiculitzar el paper d'aquesta Comissió i sobretot de Vázquez, de qui va lamentar ser un profund desconeixedor de la qüestió que estava tractant i liderant: “Hem intentat interactuar amb ells de manera didàctica i lleial. Em sorprèn l’escàs rigor i nivell amb el que ha explicat quines són les seves funcions. El que ha dit el senyor Vázquez és preocupant perquè té una confusió molt seriosa. Planteja que el suplicatori és un procediment contra una persona".

L'eurodiputat de Ciutadans, després del revés europeu, reitera que no s'ha intentat "dur a terme cap persecució" contra els tres i relaxa el to amb la justícia de la UE.

Fotografia de portada: imatge de recurs de l'advocat Gonzalo Boye i el president Carles Puigdemont