El conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, ha agraït avui en una trobada amb 20 senadors francesos a París, el seu suport a la defensa dels drets fonamentals a Catalunya, i a trobar una solució democràtica en el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol. La trobada s'ha celebrat a la seu de la cambra alta francesa, i els assistents formen part dels 41 que fa uns mesos van signar una declaració a favor de Catalunya.

Bosch s'ha mostrat satisfet pel suport dels senadors francesos “a la causa de la democràcia, els drets fonamentals i la llibertat i a trobar una solució democràtica a la qüestió catalana”. El conseller ha destacat que el Govern ha obtingut “un suport ben clar” de tots els partits del Senat francès.

El president espanyol, Pedro Sánchez, "haurà d’escoltar el clam internacional que li demana buscar el diàleg”, ha expressat Bosch, que ha afirmat que la intenció del Govern és “adreçar un missatge al món i al govern espanyol”. En la seva reiteració de trobar una solució democràtica al conflicte ha reclamat a Sánchez que “iniciï immediatament un procés de diàleg i de negociació per trobar una sortida democràtica al conflicte que es viu actualment al regne d’Espanya”.  

També s’ha referit als presos polítics i a la publicació de la sentència que es coneixerà en els propers dies. En aquest sentit ha remarcat que només hi ha una sortida possible, que és la “solució dialogada a través de la defensa dels drets fonamentals i les llibertats”.  

Senador socialista

El senador del Partit Socialista Simon Sutour no s'ha estat de recordar el referèndum de l'1-O. “Estem orgullosos de mostrar el nostre suport en un moment tan important, ara que fa dos anys del referèndum de l’1 d’octubre i a pocs dies de la sentència a mitjans d’octubre”, ha dit. “La nostra preocupació, en tant que ciutadans francesos, però sobretot europeus, és que a Europa es respecti la democràcia, la llibertat i la capacitat dels pobles d’expressar-se lliurement”, ha subratllat Sutour.

En la petició que van signar els senadors francesos denunciaven la repressió contra els membres del Govern Puigdemont i els líders de les entitats sobiranistes, i demanaven al govern francès i a la Unió Europea que intervinguessin per restablir el diàleg entre l’Estat i Catalunya. També demanaven respecte pels drets i llibertats a Catalunya.  

La iniciativa la van impulsar François Calvet, Ronan Dantec, André Gattolin, Pierre Ouzoulias i el mateix Simon Sutour, després d'una petició que van fer els alcaldes de la Catalunya Nord a través del ‘Manifest del col·lectiu d’alcaldes dels Pirineus Orientals pel respecte de les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya’, amb 130 signataris. 

Bosch també té previst reunir-se amb una desena dels 52 diputats que van signar un altre manifest l’agost d’aquest mateix any, publicat al setmanari Le Journal du Dimanche, per demanar la fi de les “mesures arbitràries contra els líders polítics catalans”.