Cinquanta-dos diputats de l'Assemblea Nacional de França, de bona part de l’espectre polític, han expressat la seva preocupació per la situació dels presos polítics catalans i per la necessitat de trobar una solució democràtica a Catalunya.

En una carta publicada avui a Le Journal du Dimanche, el mig centenar de diputats assegura que estan “preocupats per la repressió dels electes catalans a Espanya” i per això han volgut mostrar la seva “preocupació i desaprovació per allò que ens sembla una violació de les llibertats fonamentals i l’exercici de la democràcia”.

El comunicat assenyala que “el debat polític no es pot resoldre mitjançant la repressió” i recorda que hi ha polítics catalans que “s’arrisquen a ser condemnats a dures penes de presó” per “haver volgut organitzar una votació”.

“El respecte de les normes institucionals és una cosa, però considerem que el debat polític no es pot decidir per la repressió, per atacs als drets de les persones, per una forma de delicte d’opinió”, afegeixen els diputats francesos, que conclouen que, “com moltes veus d’Espanya i d’altres llocs, demanem l'apaivagament de tensions i la fi de les mesures arbitràries que afecten els representants electes del sufragi universal”.

Mélenchon, entre els signants

Entre els signants del manifest hi ha el president del partit de centre liberal UDI Jean-Christophe Lagarde, el secretari general del partit comunista francès, Fabien Roussel, o el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon. També hi ha exministres d'esquerres com Marie-George Buffet, que ha estat candidata presidencial pels comunistes, o Sylvia Pinel, que va ser al govern d'Ayrault. 

El manifest arriba després que el mes de març 41 senadors francesos de diversos partits signessin un altre manifest per reclamar el "respecte pels drets i llibertats fonamentals a Catalunya" i denunciessin les "repressions" dels polítics catalans. En aquell text, també advertien que la situació és un "veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques". 

L'escrit va causar polèmica amb l'estat espanyol, i el ministre Josep Borrell va denunciar el que considerava "l'alarmant nivell de desinformació" dels senadors. El govern francès va haver d'emetre un comunicat assegurant que no li correspon a França interferir ni valorar en afers espanyols.