El ministre d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha criticat aquest dilluns la intervenció del president Quim Torra a l’acte de presentació del Consell per la República, quan va instar els catalans a seguir la via eslovena cap a la independència. “Certament és un llenguatge que sembla que estigui cridant a una insurrecció”, ha afirmat.

Des de Brussel·les, el ministre ha expressat que són unes declaracions “que no poden agradar a ningú” i ha admès que “afegeixen preocupació” però alhora les ha relativitzat, assegurant que aquest tipus d’afirmacions ja s’han fet en el passat. Borrell també ha descartat per ara tornar a aplicar el 155 a Catalunya, com ja ha demanat el PP de Pablo Casado, a qui ha respost que “el que importen són els fets”.

“Ha xocat molt perquè s’ha expressat de manera rotunda”, ha afegit sobre les declaracions de Torra i del conseller Toni Comín en l’acte a Brussel·les dissabte. Amb tot, Borrell ha recordat que al Parlament hi ha hagut plantejaments en el passat de “seguir la via de Kosovo” o la “via irlandesa”. “Aquest tipus d’afirmacions s’han fet”, ha dit destacant que la via irlandesa proposada per Oriol Junqueras “va acabar en una guerra civil tremenda”.

Sobre la possibilitat d’aplicar altre cop a Catalunya l’article 155, però, Borrell ho ha descartat de moment. “El que ha dit Torra ara xoca més pel moment que viu Catalunya, amb talls de trànsit que els Mossos tenen ordre de no impedir”, ha apuntat. Amb tot, ha insistit que “el que compten són les accions”. 

El president del PP, Pablo Casado, ha exigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "posar ordre a Catalunya" després dels enfrontaments de dijous entre Mossos d'Esquadra i manifestants antifeixistes, als quals qualifica de "kale borroka independentista".