El president Carles Puigdemont ha situat aquest dissabte la creació del Consell per la República com "la llavor de la tercera victòria de l'independentisme", després que s'ha aconseguit guanyar el referèndum i superar la repressió de l'Estat. Això no obstant, des de Brussel·les, on s'ha presentat aquest nou organisme, Puigdemont ha advertit que per fer-ho possible l'independentisme ha d'escoltar "el clam d'unitat que recorre Catalunya".

Asseguts a la primera fila i des de la tribuna del teatre KVS de la capital belga, on s'ha celebrat l'acte, seguien els parlaments el vicepresident, Pere Aragonès, i una part important del Govern i dels grups parlamentaris de JxCat i ERC. La CUP no hi ha assistit com a tal, i ha insistit a través d'un comunicat que no pensa intervenir en més actes simbòlics.

"Ens demaneu una sola cosa als que fem política, ens demaneu unitat. I ho hauríem d'escoltar, altrament si no ho fem difícilment tindrem prou autoritat moral per dir-vos què s'ha de fer i si perdéssim aquesta autoritat moral perdríem tot el que hem fet", ha advertit Puigdemont.

El president ha subratllat que el que s'ha aconseguit és "colossal" i que l'Estat ho sap, per la qual cosa ha sentenciat: "Faríem bé de no caure en el seu joc tantes vegades com calgui i mostrar màxima resistència a caure en les seves provocacions".

Consell per la República JxCat

En un escenari negre amb una pantalla gegantina amb el nom del Consell per la República, una bandera europea i una senyera, Puigdemont s'ha encarregat de tancar els parlaments.

Puigdemont ha denunciat la "despietada" persecució de l'Estat contra els líders independentistes que són a la presó i l'exili per haver defensat la democràcia, i ha advertit que es tracta d'una repressió que afecta tota la societat, atès que, quan es reprimeix la llibertat d'expressió d'una part de la societat, "es reprimeix per a tots".

Això no obstant, ha advertit que ni aquesta repressió ni el control de les institucions a través del 155 no han servit a l'Estat per oferir una alternativa a la independència. "L'únic discurs que té l'Estat és el del rei, tenebrós i amenaçador", ha advertit: "Tot el que l'Estat ens podia proposar ja ens ho va dir Felip VI. I ho han aplicat, primer M. Rajoy, d’una manera abrupta i amb llenguatge de col·lisió, i després Sánchez, amb maneres més suaus, però tots seguint el pas marcat per la Corona i els poders que la sostenen".

Enfront d'això, l'independentisme segueix "tossudament alçat des de la presó i l'exili" i des del cor d'Europa impulsa el Consell per la República. Puigdemont ha descrit el del Consell com un espai lliure, "lliure de por", que podrà fer allò que no poden fer les institucions catalanes, i on l'Estat no hi podrà actuar perquè no depèn de ningú més que dels ciutadans.

En aquest punt, Puigdemont ha demanat el suport de la gent. "La feina del Consell és essencial, però no ho podem fer si estem sols. Necessitem molta, molta, molta gent al darrere. Aquest vincle voluntari és la millor carta de presentació al món", ha assegurat tot insistint que inscriure's en el registre del Consell és molt senzill: "Són unes credencials que podem ensenyar al món i són irrefutables"

Ha assegurat, igual com han fet abans els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí, que el recorregut que falta transitar per fer realitat la república serà "el camí més difícil". Però Catalunya disposa, segons ha dit , dels elements que cal tenir per ser un "Estat de ple dret i reconegut".

aragonès consell per la republica Brussel·les JxCat

Disposats a tot per ser lliures

Prèviament ha intervingut el president Torra, que ha apel·lat al valor de la cohesió, la democràcia, la justícia i els valors republicans. Torra, que ha arribat a Brussel·les provinent del seu viatge oficial a Eslovènia, ha reclamat fer com els eslovens i amb totes les conseqüències: "No hi ha marxa enrere i estem disposats a tot per ser lliures", ha dit, en una crida que els presents han corejat cridant "Ni un pas enrere".

El president ha donat per acabat el paper del Rei a Catalunya —"s'ha acabat i ja no en parlem més", ha reblat—, ha assegurat que l'1-O Catalunya es va autodeterminar i que aquest és el punt de partida que cal fer efectiu. "Els catalans hem perdut la por. No ens fan por. I us he de dir que no hi ha marxa enrere en el camí cap a la llibertat", ha assegurat