El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha fet avui una crida des de Barcelona a no reconèixer "cap superioritat moral" en l'independentisme, i ha advertit que "el dret internacional no preveu el dret a l'autodeterminació, a menys que es tracti d'una situació colonial". Ho ha dit en la clausura d'unes jornades sobre "La democràcia constitucional al segle XXI" organitzades per Societat Civil Catalana. Borrell ha remarcat que aquells que defensen el sobiranisme "no són millors catalans que els que pensem que la independència no és la solució".

Qui va ser president del Parlament Europeu també ha afirmat que "el dret internacional no preveu el dret a l'autodeterminació". "S'hi pot estar a favor o en contra, però no es poden fer servir arguments que no són certs", ha senyalat. 

Seguint la línia de l'entrevista que avui publica El País, el ministre ha constatat l'"esforç" del govern espanyol per establir el diàleg mostrant "empatia", "simpatia" i "bona voluntat" i ha subratllat que els responsables polítics tenen l'obligació de constatar el pluralisme social i trobar "solucions" als problemes "reals". Pel ministre, "els referèndums són profundament divisoris"; "mai són la manera de trobar la solució", ha dit.

Respecte a la manifestació d'aquest dissabte que ha reclamat la llibertat dels presos i el retorn dels que són a l'exili, Borrell s'ha mostrat comprensiu però ha descartat opinar sobre la demanda de les formacions sobiranistes d'instar la Fiscal General de l'Estat a retirar els càrrecs contra els líders polítics. "Soc el ministre d'Exteriors i no soc la persona més assenyada per opinar sobre aquest tema", ha afirmat.