El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha dit que la situació política al Parlament "comença a ser un espectacle depriment" perquè els independentistes "estan a la grenya entre ells" i perquè han creat una cambra "de fireta" amb els seus continus desacords.

Borrell ha fet aquestes afirmacions aquesta nit al programa Hora 25 de la Cadena SER en relació amb les tensions i el bloqueig que s'ha viscut aquest matí al Parlament, fins al punt de què la tercera i última jornada del Debat de Política General ha hagut de ser ajornada, després d'acumular més de vuit hores de retard.

Segons el titular d'Exteriors, el Govern d'Espanya està fent "un esforç extraordinari i de sang freda per mantenir-se tranquil i no respondre a la provocacions" dels independentistes.

Ha recordat que "el diàleg en el marc de la llei, tendir ponts, buscar solucions a problemes concrets o esvair els problemes que no són reals, sinó propaganda", juntament amb el respecte a la Constitució, són les claus per fer front al conflicte català i que aquesta és la posició que manté el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, "contra vent i marea".

Borrell també s'ha referit a la carta que el president de la Generalitat, Quim Torra, va enviar a Pedro Sánchez, amb còpia al president dels Estats Units, Donald Trump, i al papa Francesc, per demanar-los que intervinguin en la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

"Quan veig que Torra envia una carta en anglès a Sánchez, alguna cosa no va bé. Cap govern no ha reconegut a la non nata república catalana, li ho vam dir", ha assenyalat sobre això Borrell.

També ha retret a l'anterior Govern del PP que "no entressin en debat" amb el Govern català, potser, ha dit, perquè tenien "instruccions" per actuar d'aquesta manera i ha advertit que "hi ha combats que es perden per incompareixença del contrari".

El ministre ha afirmat que no en veu la necessitat de tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya ja que, segons el seu parer, fins ara no hi ha hagut una situació que requereixi reprendre "una norma que hi és pensada per a situacions extremes".

Els pressupostos espanyols

Respecte a les amenaces dels independentistes de no donar suport al Govern español en l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, Borrell ha recordat que la Constitució preveu la pròrroga d'aquests comptes, però ha recalcat que en tot cas, el president Pedro Sánchez té l'última paraula i que "ell i només ell" serà qui decideixi quan es produeixin aquestes circumstàncies.

Pel que fa a l'actual sistema de finançament autonòmic, ha assenyalat que ha de ser revisat per fer-ho "més racional i més coherent" i ha reconegut que el model actual ha de canviar "perquè admet molta millora".