El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha defensat l'actuació de l'ambaixador espanyol a França per protestar per la rebuda de l'alcalde de Perpinyà al president Quim Torra el passat 31 d'agost. Ho ha fet a preguntes del diputat del PDeCAT, Jordi Xuclà, durant la sessió de control al Congrés.

Borrell ha dit que l'ambaixador "va ajudar a que la trobada es celebrés" però que va protestar després enviant una carta perquè l'alcalde, Jean-Marc Pujol, lluïa un llaç groc. "Quan una autoritat pública d'un país estranger rep oficialment al seu despatx a una personalitat espanyola lluint un símbol que diu que a Espanya hi ha presos polítics i el sistema judicial no és independent ha de protestar", ha defensat el ministre, que considera que el llaç groc "desqualifica absolutament" el sistema polític espanyol.

El diputat del PDeCAT ha retret a Borrell l'actitud de l'ambaixador i que s'hagi adreçat a un "electe de la república francesa" per rebre Torra i per lluir un llaç groc. "Sembla que encara governi el PP", li ha dit. Borrell li ha recriminat que el president del Consell d'Europa ha dit que els tribunals espanyols estan abordant el tema de Catalunya d'acord amb la llei espanyola i la Convenció Europea de Drets Humans.