El ministre espanyol d'Exteriors, ara en funcions, i candidat del PSOE al Parlament Europeu, Josep Borrell, ha qualificat de ''totalitarisme'' el veto dels partits independentistes a Miquel Iceta per a la seva designació com a senador autonòmic. Borrell ha comparat la sessió del Parlament d'aquest dijous amb les del 6, 7 i 8 de setembre de 2017 i ha remarcat la necessitat de denunciar una situació així, encara que ''es disfressi de votació parlamentària''. 

Segons Borrell, quan una majoria anul·la els drets de la minoria, això ''és totalitarisme', de la mateixa manera que quan en una institució democràtica la majoria ''es passa per sobre les lleis i les normes per imposar la seva voluntat''. Això suposa, segons el ministre, que ja no s'està ''jugant a la democràcia'', perquè aquesta demana ''respecte i acord amb les normes i procediments acceptats per tothom''.

En el mateix míting electoral celebrat a Lleida, Borrell ha fet referència a les polèmiques declaracions que va fer al seu dia quan va assenyalar que calia ''desinfectar'' Catalunya i ha assegurat que es van malinterpretar perquè el que volia dir és que la societat catalana està ferida i coses com les que han passat aquest dijous al Parlament, hi contribueixen. Segons Borrell, la societat catalana ha patit ferides que afecten a la convivència i per això cal ''curar i desinfectar aquestes ferides'' perquè tanquin i cicatritzin. 

De la seva banda, el candidat del PSC a les europees, Javi López, ha criticat ERC per apostar per ''l'abisme'' en moments que s'han de prendre decisions rellevants com les d'aquest dijous al Parlament. Ha dit que els republicans ja ho van fer apostant per la DUI abans d'anar a eleccions o també votant l'esmena a la totalitat dels PGE de Pedro Sánchez.

López també ha lamentat que ara hagin decidit bloquejar el nomenament d'Iceta i per tant la seva ''voluntat de diàleg com a senador''. Aquesta actitud, ha afegit López, ''condensa bona part del sectarisme polític que ha fet tant de mal en aquest país'', però ha remarcat que els socialistes no es mouran i continuaran treballant pel diàleg amb respecte per tothom i a totes les idees.