El Parlament no té la capacitat d'escollir el president del Senat, però avui ha dit qui no vol que ho sigui. El ple del Parlament ha tombat la proposta del PSC de designar el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, com a senador després que el PSOE havia mostrat la voluntat de nomenar-lo president de la Cambra alta. El no a Iceta s'ha produït enmig de retrets de tota la resta de grups, tant independentistes com unionistes. Només els Comuns han fet costat a la pretensió del PSC. Finalment, la proposta s'ha desestimat per 25 vots a favor, 65 en contra i 39 abstencions.

La votació s'ha substanciat pel sistema electrònic i secret, la qual cosa ha permès el vot a favor, en contra i l'abstenció. Això no obstant, per un error les votacions han aparegut reflectides al marcador mentre un tècnic intentava inútilment arribar a temps fins al president del Parlament, Roger Torrent, per impedir-ho. Això ha obligat a repetir el vot.

Precisament. fins al darrer moment, el PSC havia intentat que es fes la votació per papereta, que només permet escriure el nom del candidat, per evitar els vots en contra i permetre així que prosperés la designació tot i no comptar amb prou suports. Abans del ple s'ha hagut de convocar una reunió de la Junta de Portaveus i la Mesa per analitzar la darrera proposta de reconsideració dels socialistes. Però no se n'han sortit.

El darrer en prendre la paraula, abans que el ple es pronunciés, ha estat Iceta que ha volgut explicar tres coses: primer, que dimarts es constituirà el Senat amb la falta d'un representant de la Generalitat i del grup del PSC; segon, manifestar "respecte absolut per totes les persones i totes les idees" i recordar que el darrer cop que va parlar del Senat al Parlament va ser per oferir-se a acompanyar Carles Puigdemont a la Cambra alta per evitar el 155; i, en tercer lloc, garantir que per dolorós que pugui resultar el rebuig que estava a punt de rebre no li restarà "ni un bri de voluntat" de fer costat al diàleg. Amb aquestes paraules, el primer secretari del PSC responia a la pluja de retrets que ha rebut de pràcticament de tot l'arc parlamentari.

Pals a les rodes al diàleg

Malgrat les paraules d'Iceta, la portaveu del PSC, Eva Granados, havia alertat que amb aquesta votació hi havia moltes més coses en joc. "Vetar Miquel Iceta és posar pals a les rodes a una sortida política. Què hi guanya Catalunya impedint que Miquel Iceta sigui president del Senat", s'ha preguntat Granados per reclamar tot seguit "valentia i no tacticisme"

La portaveu socialista ha recordat que és un dret del PSC escollir el seu representant al Senat i ha denunciat que "una vegada més les majories volen aixafar les minories", que es vulneraran "drets fonamentals" i que s'alterarà la composició del Senat espanyol. "Quin motiu hi ha per vetar Miquel Iceta. Mai s'havia vetat cap senador", ha lamentat tot recordant que el ple va votar senadors com el popular Xavier Garcia Albiol o la portaveu de Cs, Lorena Roldán, ja amb el 155 vigent.

Només la líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha avalat la designació. Ha retret que aquest tràmit es feia habitualment de manera automàtica i que els independentistes van votar el 4 de maig, durant el 155, la portaveu de Cs com a senadora i s'ha preguntat si no hi havia discrepància ideològica en aquell cas. "No entenc ara mateix aquesta situació que s'està donant aquí", ha retret. Albiach ha responsabilitzat del bloquig els interessos electoralistes i ha demanat coherència, però també ha retret a Iceta "declaracions incendiàries" i ha acusat Pedro Sánchez d'equivocar-se amb les formes i els temps.

Dedazo de Sánchez

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha carregat contra la situació i "el grau d'anormalitat" que es viu a Catalunya, però també contra Iceta i el PSC i l'ha emplaçat a reflexionar sobre el "suport" dels socialistes a l'independentisme. "Sr Iceta amb tot el respecte i fins i tot estima personal, no podem votar ni tan sols simbòlicament que , perquè vostès depenien dels seus socis i els han deixat tirats. Ja van escollir socis, ja van dinamitar ponts amb el constitucionalisme", ha retret. Carrizosa ha denunciat que la designació és fruit del dedazo de Pedro Sánchez i que no es pot donar un simbòlic quan els drets dels catalans es veuen constantment vulnerats a tot el territori de Catalunya.

El portaveu de JxCat, Albert Batet, ha puntualitzat que ningú posa en dubte que al PSC li correspon un senador però tampoc que li correspon al Parlament decidir. "Sr Iceta vostè està massa acostumat que Madrid mana i Catalunya obeeix. Doncs, no", ha assegurat.  El portaveu del grup independentista ha retret que hi ha una retòrica del diàleg que és falsa i s'ha preguntat on era aquest diàleg quan el Rei va fer un discurs infame o quan el president Puigdemont va deixar en suspens la declaració d'independència. "Mai han tingut voluntat de diàleg amb les forces independentistes", ha sentenciat. Després de puntualitzar que "la més antiga de les cortesies parlamentàries és que al Parlament hi hauria d'haver 155 diputats", ha retret "mofa al dolor dels presos o l'exili" o actituds ofensives com no girar-se i mirar a la cara els familiars dels presos quan van assistir al ple. "Vostè no ens pot demanar cortesia parlamentària", ha conclòs.

També el republicà Sergi Sabrià ha denunciat que "han intentat sotmetre el Parlament una altra vegada, que se subordinés a una estratègia electoral i a un repartiment de cadires". "El nostre no és rotund i nítid", ha anunciat només prendre la paraula. Sabrià ha retret que s'intentés condicionar el Parlament "a cop de titular", ha rebutjat que es parli de cortesia havent-hi diputats a la presó que eren companys d'escó, però alhora ha assegurat que ERC continuarà defensant el diàleg. "De tots aquests mesos de foscor n'hem après moltes coses. Una, que només avançarem amb diàleg sincer. Això no funcionarà amb xantatges ni Mr Marshall venint a Barcelona a canviar el nom de l'aeroport, ni amb un president del Senat català", ha advertit.

Des de la CUP, Vidal Aragonès, ha insistit que el seu grup aposta per no enviar representants al Senat, però a més ha retret a Iceta que va estar a favor de l'aplicació del 155 i que, si cal, hi tornaran a estar al costat.

El primer a intervenir ha estat el portaveu del PP, Alejandro Fernández, que també ha retret al líder socialista la seva aposta pel diàleg amb la qual, ha dit, ha trencat la unitat del constitucionalisme. "I ara què, senyor Iceta, què els dirà als centenars de milers de catalans que els va fer creure que els constitucionalistes érem el dimoni. De debò calia trencar la unitat constitucionalista per això?", l'ha interrogat.

En poc més de mitja hora, el ple s'ha ventilat la votació, el senador del Parlament ha quedat sense designar i Miquel Iceta ha vist com volava la seva oportunitat d'ocupar la presidència d'una de les principals institucions de l'Estat.